Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Misbruik EPD niet zwaarder bestraft

Mario Gibbels
Het plan om misbruik van het (elektronisch) patiëntendossier extra zwaar te bestraffen door middel van het strafrecht, is van de baan.
Misbruik EPD niet zwaarder bestraft

Het wetsvoorstel dat dit mogelijk moest maken is ingetrokken, aldus het KNMG.

Het wetsvoorstel, dat stamt uit 25 oktober 2010, gaf de strafrechter in geval van misbruik van papieren en/of elektronische dossiers de mogelijkheid om artsen en andere beroepsbeoefenaren uit hun beroep te ontzetten.

‘Noodzaak ontbreekt’

Dit had betekend dat de Wet EPD had moeten worden aangepast, aldus het KNMG. Het genootschap reageerde eerder al kritisch omdat volgens de KNMG de noodzaak voor strengere straffen ontbreekt. Er zouden al voldoende mogelijkheden bestaan om een dergelijk vergrijp te sanctioneren.

Ingetrokken

“Nu het voorstel voor de Wet EPD in april is verworpen, is de basis voor het wetsvoorstel dat misbruik strafbaar stelt komen te vervallen en heeft minister Schippers het voorstel van wet op 21 juni 2011 ingetrokken,” zo meldt de site van het KNMG.

Lees ook:

Nieuwe wet: zware straffen bij misbruik EPD

Amerikaans voorstel om patiënt inzage te geven in lijst EPD-bezoekers

Medewerkster zorginstelling baan kwijt na inkijk EPD

(Bron: KNMG)

ICTzorg Magazine

Meer weten?
Word nu abonnee van ICTzorg.

1 REACTIE

  1. Als ervaringsdeskundige vind ik dat er met de pricacy van clienten schandalig mee wordt omgegaan. Zelf werkzaam ( bijna 40 jaar in de Zorg ) vind ik dat de Wet EPD , die in april 2011 is verworpen – niet verworpen had moeten worden. Het is NU een vrijbrief voor misbruikers.Het is een vrijbrief voor Hackers.De Politiek & de RvB moet meer communiceren met mensen die op werkvloer werken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.