Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MST verplaatst patiënt van IC direct naar huis

Redacteur Zorgvisie
MST heeft voor het eerst een patiënt vanaf de IC direct naar huis verplaatst, waar hij verder langdurige zorg krijgt. Dat meldt thuiszorgorganisatie Allerzorg, dat de patiënt thuis overnam.
ICnaarHuis-Thinkstock-400.jpg
Foto: Thinkstock

Normaal gesproken gaan patiënten vanaf de IC eerst door naar Medium Care en dan naar een gewone afdeling, omdat de zorg die nodig is thuis niet geleverd kan worden. MST wil dat anders aanpakken, door mensen die de IC af kunnen direct naar huis te verplaatsen. Dit is inmiddels bij één patiënt gebeurd, meldt Allerzorg. Het gaat om een man met een progressieve neurologische aandoening die de aansporing van zijn spieren aantast, die na een verslikking op de IC werd opgenomen en een plastic buisje in zijn keel kreeg. ‘Al snel werd duidelijk dat zijn toestand niet meer zou gaan verbeteren. Hij zou intensieve en specialistische verzorging nodig hebben zodra hij van de Intensive care af zou komen’, schrijft Allerzorg.

Overleg over patiënten
De patiënt werd in overleg met familie, de huisarts, intensivist, IC-verpleegkundige, het transferbureau en de specialistische thuiszorgorganisatie naar huis verplaatst. Daar ontvangt hij 24 uur per dag zorg, gecombineerd met specialistische zorg thuis. De huisarts is daarbij aangesteld als eerste aanspreekpunt en blijft in contact met de verpleegkundigen. Volgens MST is dit een goede oplossing, omdat de thuissituatie meer rust en privacy geeft en er bovendien minder kans is op infecties dan in het ziekenhuis. Daarom wil MST vanaf nu per patiënt kijken of het mogelijk is om de zorg thuis door te zetten, in plaats van in het ziekenhuis.

Thuiszorg
Nieuws, achtergronden en opinie over de thuiszorg.
>>Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.