Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Na Apple begint ook Amazon met een ziekenhuis voor eigen personeel

Bert Bukman
Grote Amerikaanse techbedrijven zijn druk bezig met het ontwikkelen van ziekenhuizen voor hun eigen medewerkers. Doel is de kosten van medische zorg omlaag te brengen. Na Apple volgt nu ook Amazon. Het eerste ziekenhuis verrijst in de thuisbasis Seattle.
Amazon
AP Photo/Reed Saxon

Dit meldt de Amerikaanse nieuwszender CNBC. Dit jaar wordt gestart met een pilot waarvoor al enkele medisch specialisten zijn ingehuurd. Een groter ziekenhuis moet volgen in 2019. Eerdere pogingen om een samenwerkingsverband aan te gaan met privéklinieken zijn op niets uitgelopen, vandaar dat Amazon zelf is begonnen, aldus CNBC.

Op de achtergrond speelt het probleem dat Amerikaanse zorgverzekeraars niet alle kosten van medische zorg vergoeden. Grote bedrijven worden hierdoor op kosten gejaagd. Apple en Amazon proberen deze kosten met eigen klinieken in de hand te houden.

Atal Gawande

Mogelijk is het project van Amazon de basis van de ontwikkeling van nieuwe eigen zorgproducten, aldus CBNC. Het bedrijf is al langer actief op de Amerikaanse zorgmarkt, en heeft hiervoor de vermaarde Amerikaanse chirurg Atal Gawande ingehuurd. Hij is onder meer auteur van de bestseller Being Mortal.

Sinds Gawandes aantreden als CEO Health Venture heeft Amazon onder meer voor een miljard dollar online apotheek PillPack overgenomen. PillPack richt zich vooral op patiënten die dagelijks meerdere recepten gebruiken. De online apotheek levert de medicijnen in voorgesorteerde verpakkingen, vergelijkbaar met de in Nederland gebruikelijke Baxter-rollen. Hierdoor neemt de kans op fouten bij het innemen van de medicatie af. PillPack heeft naar eigen zeggen een vergunning voor het verzenden van recepten in 49 staten van de VS.

Verband en beugels

Ook werkt Amazon samen met het digitale zorgbedrijf Xealth. Patiënten die een operatie hebben ondergaan, kunnen volgens de plannen voor hun ontslag op hun persoonlijke pagina van het patiëntenportaal van het ziekenhuis online zorginstructies krijgen. Deze instructies worden bovendien aangevuld met een aantal door de artsen aanbevolen hulpmiddelen. Het gaat daarbij onder meer om verband, beugels en medicijnen zonder recept.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.