Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nationaal Preventieakkoord maand uitgesteld

Anouk Brinkman
De presentatie van het Nationaal Preventieakkoord is een maand uitgesteld. Dat schrijft staassecretaris Paul Blokhuis in een brief aan de Tweede Kamer.
Paul Blokhuis Preventieakkoord
Foto: VWS

Inhoudelijk willen het ministerie van VWS en diverse betrokken partijen niet op het uitstel van het Nationaal Preventieakkoord reageren. Een woordvoerder van staatssecretaris Blokhuis verwijst desgevraagd naar de brief waarin staat dat er net iets meer tijd nodig is dan alle ruim vijftig betrokken partijen hadden ingeschat. Oorspronkelijk zou het Preventieakkoord eind oktober worden gepresenteerd. Om zorgvuldigheid, inhoud en een sterk eindresultaat te bereiken, is er volgens de staatssecretaris net iets meer tijd nodig en zal het akkoord in november tot stand komen.

Tabak verdwijnt uit supermarkten

De Telegraaf opende vandaag met een uitgebreid artikel over afspraken die binnen het Preventieakkoord over roken zijn gesloten. Zo zouden supermarkten worden gevraagd om de verkoop van tabaksproducten te staken. Als ze dat niet doen, dan komt er in 2025 een verbod op de verkoop in winkels, aldus het dagblad. Ook moeten artsen rokers stimuleren om te stoppen en gaan zorg- en overheidsinstellingen het voortouw nemen om gebouwen en terreinen rookvrij te maken. Het ministerie van VWS wil niet op het bericht in De Telegraaf reageren.

Geen inhoudelijke reacties

Ook een woordvoerder van de Hartstichting laat als deelgenoot van de preventietafel roken weten niet inhoudelijk op de afspraken in het akkoord in te willen gaan. ‘De gesprekken verlopen constructief en wij verwachten dat deze tot een goed Preventieakkoord kunnen leiden en wij echt stappen kunnen gaan maken in Nederland om de rookvrije generatie te realiseren’, aldus de algemene reactie van de Hartstichting. Marc Willemsen, hoogleraar Tabaksontmoediging bij CAPHRI (School for Public Health and Primary Care) van de Universiteit Maastricht en wetenschappelijk directeur van het Trimbos Instituut geeft aan dat alle informatie nu bij het ministerie van VWS ligt. ‘Het duurt nog maar een paar weken voordat de afspraken openbaar worden.’

Preventieve ambities

Afgelopen voorjaar schoof een groot aantal maatschappelijke partners voor het eerst met elkaar aan tafel om effectieve maatregelen te bedenken tegen roken, overgewicht en overmatig alcoholgebruik. Ze kregen van de staatssecretaris tot oktober de tijd om samen afspraken te maken. De ambities van Blokhuis zijn: een rookvrije generatie, een stijging van gezond gewicht bij de jeugd en een daling van obesitas bij volwassenen, en het terugdringen van problematisch alcoholgebruik en gebruik onder jongeren en zwangeren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.