Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nationaal programma om ziekten te voorkomen

Redacteur KinderopvangTotaal
Het Nationaal Programma Preventie is goedgekeurd door de ministerraad. Ministeries, gemeenten en organisaties werken samen om preventief tegen ziekten op te treden. Ook de combinatie mantelzorg en betaalde arbeid is onderwerp in het programma.
Nationaal programma om ziekten te voorkomen
Foto: ANP Roos Koole

De bewindslieden willen met het programma roken, overgewicht, diabetes en overmatig drinken tegengaan. Mensen moeten meer gaan bewegen en jongeren moeten gezonde keuzes maken: obesitas voorkomen, minder jonge rokers en minder schadelijk alcoholgebruik. Op de werkplek wordt aandacht besteed aan veiligheid, maar ook aan de mogelijkheid werk en mantelzorg te combineren. Dat staat in “Alles is gezondheid”, de titel van het Nationaal Programma Preventie dat drie jaar loopt, van 2014 tot en met 2016.

Concrete voorstellen

Ook in de zorg wordt in de toekomst nog meer gewerkt aan het behoud van gezondheid. Door ziektes sneller op te sporen, met het voorkomen van depressies en met het Deltaplan Dementie. Zorgpartijen, verenigd in de Agenda voor de Zorg, komen nog dit jaar met concrete voorstellen over de rol van de zorgsector bij preventie in de wijk en op het werk.

Wijkaanpak

In de wijk wordt al gewerkt aan verbetering van de gezondheid van kwetsbare groepen. De eerste resultaten zijn positief, aldus Schippers en Van Rijn. Het Nationaal Programma Preventie voorziet gemeenten in een stimulans deze wijkaanpak op grotere schaal door te zetten.

Bescherming

Daarnaast moet, aldus de minister, de zorg de gezondheidsbescherming van mensen op orde houden. Op het gebied van antimicrobiële resistentie – sommige ziekmakers reageren niet meer op antibiotica. Er is ook preventief beleid nodig tegen het overspringen van ziektes van dieren op mensen en vóór meer voedselveiligheid, stellen Schippers en Van Rijn.

Startconferentie

In februari 2014 presenteren alle partijen zich gezamenlijk tijdens een startconferentie, waarin doelstellingen, afspraken en acties worden gepresenteerd.

1 REACTIE

  1. Het is maar net hoe het wordt geformuleerd. Met een jaarlijks budget van 9 miljoen (55ct per jaar per Nederlander), kan ook worden gesteld dat het nationaal programma preventie is op sterven na dood is.
    Het is helaas duidelijk dat preventieve interventies veelal geen of slechts zeer weinig effect hebben. In dat licht is 55ct een garantie op geen waarneembaar effect.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.