Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

‘Nauwelijks onderzoek naar kwaliteit in de care’

Wetenschappelijk bewijs voor welke methoden objectief de kwaliteit verhogen in de langdurige zorg ontbreekt nagenoeg. De belangrijkste oorzaak is het gebrek aan financiële middelen voor wetenschappelijk onderzoek. Dat zegt hoogleraar en specialist ouderengeneeskunde Raymond Koopmans in het februarinummer van Zorgvisie magazine.
ANP Lex van Lieshout
Premium

‘In een klinische, academische setting

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  7 REACTIES

  1. En wat te denken van het vervangen van professionals door goedkope krachten. Geeft natuurlijk aan dat er harde feiten nodig zijn om die trend om te kunnen keren. Daar zijn dan weer bevlogen experts voor nodig met kennis van èn care èn quality control. Dan heb ik het over pragmatische toepassing die effectief en efficiënt is en geen tijdrovende papieren winkel. Het is allemaal mogelijk, met de juiste mensen op de juiste plaats. Moet alleen de innige verbinding tussen politiek en zorgverzekeraars nog verbroken worden en vervangen worden door een waar commitment van de politiek met de care aanbieders….. Tja, daar zeg je wat.

  2. Lees alle reacties
  3. Een duurzaam streven zou bv zijn om jaarlijks 1% van het zorgbudget te besteden aan onderzoek en ontwikkeling. Dat lijkt weinig maar dat halen we niet eens in Nederland. Plotselinge grote injecties van onderzoeksgeld is adhoc beleid en zijn moeilijk ‘weg te zetten zijn’ omdat de bestaande wetenschapscommunity maar beperkte menskracht heeft.
   bedrag. Er is veel talent in Nederland maar de middelen blijven erg karig.
   Wat betreft het NPO, er diverse innovaties vinden momenteel hun weg naar de praktijk. Diverse veelbelovende innovaties dreigen te mislukken omdat de bestuurlijke en financiele randvoorwaarden tegenwerken. Veel NPO uitkomsten moeten uberhaupt nog gepubliceerd worden. Innovatie gaat met vallen en opstaan. Voordat de auto veilig kon rijden zijn er heel wat jaren overheen gegaan. Hein van Hout, associate professor VUmc

  4. Persoonlijk vind ik het heel zorgelijk dat de zorg voor MCG die levenslang volledig afhankelijk zijn van een gelijkwaardige zorg als de ouderenzorg en NAH, niet mee genomen worden in de discussie over ‘care en cure’, terwijl zij door iedereen wel onder de noemer van ouderen-dementerende worden geschaard en hoogst zelden de binnenkant van een ziekenhuis zien, tenzij de AVG dit werkelijk noodzakelijk acht.
   Wie heeft de ‘professional’ dispensatie gegeven om deze mensen en hun kwaliteit van leven en waardigheid binnen de instellingen, buiten te sluiten? Wordt het niet eens tijd om deze mensen zonder stem ook mee te nemen?

  5. Wat op dit moment ook helder is: we zijn zo solidair dat alle langdurige zorg in verpleeghuizen vergelijkbaar en eigenlijk maar ‘matig’ is.
   Particuliere zorg is voor de happy few, die langdurig bedragen van meerdere duizenden per maand kunnen neertellen.
   Er zit niets tussenin. Nu moeten we ook nog langer thuis blijven wonen met gemeentelijke Wmo-zorg, waarop flink bezuinigd wordt. Of Wlz-zorg van het zorgkantoor. Het vergelijken van kwaliteit zal steeds moeilijker worden. Het ‘meten’ van kwaliteit vergt veel arbeidsuren, om alle indicatoren aan te vinken, uren die nuttiger besteed kunnen worden. Tenzij je die vinkjes dagelijks door de klant of zijn familie laat invullen zonder(!!) de verzorgende erbij te hoeven betrekken. Want iedereen is bang dat kritiek repercussie oproept en gevolgen heeft voor de bejegening van de cliënten.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.