Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlander wil zelf medische gegevens beheren

Mark van Dorresteijn
Veel mensen denken dat zorgmedewerkers zonder toestemming kijken in hun medische gegevens. Vooral hoogopgeleiden zijn sceptisch. Dit blijkt uit onderzoek door onderzoeksbureau KIEN onder 1034 Nederlanders in opdracht van PinkRoccade Healthcare.
Nederlander wil zelf medische gegevens beheren
Foto: iStock

Een groot deel van de Nederlanders (45 procent) beheert liever zelf hun medische gegevens. Zij kunnen dan bepalen wie ze toegang geven tot hun dossier. Vooral ouderen (48 procent) willen meer controle over wie toegang heeft tot hun medisch dossier. Een kwart van de ondervraagden geeft aan hier geen behoefte aan te hebben. Ingo Tideman, directielid Care bij PinkRoccade Healthcare: ‘Consumenten geven vaak aan baas te willen zijn over hun gegevens. We verwachten dan ook dat de markt op een gegeven moment beweegt naar een Facebook-achtig epd. Patiënten kunnen dan medici “bevrienden” of “ontvrienden”. Op die manier hou je altijd zelf de regie over wie jouw medische gegevens inziet.’

Vertrouwen in zorgverleners

Een merendeel (57 procent) denkt dat medewerkers van zorgorganisaties toegang hebben tot hun gegevens zonder dat ze daar toestemming voor hebben gegeven. Vooral hoogopgeleiden zijn sceptisch over hoe zorgorganisaties omgaan met hun gegevens. Uit deze groep geeft zeven van de tien aan dat zij denken dat medewerkers zonder toestemming in hun dossiers kijken. De helft van de laagopgeleiden heeft hetzelfde gevoel. Tideman: ‘Het is jammer dat dit gevoel nog steeds leeft onder Nederlanders. De zorgsector en leveranciers van systemen zoals wij hebben een gezamenlijke taak om dit gevoel weg te nemen. Enerzijds door goede voorlichting, anderzijds door duidelijk beleid over wie bij welke gegevens mag en ICT-systemen die op dat beleid zijn aangepast. En als er dan toch nog ongeoorloofd wordt geneusd in medische dossiers, horen daar passende maatregelen bij.’

Patiëntportaal

Het online patiëntportaal geeft patiënten meer eigen regie door o.a. inzage in het medisch dossier, e-consult en vragenlijsten.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.