Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlandse dementiezorg scoort hoog

Redacteur Zorgvisie
Mensen met dementie die in een verpleeghuis wonen, hebben een even hoge kwaliteit van leven als mensen met dementie die thuis wonen. Bovendien is de kwaliteit van dementiezorg in Nederland erg hoog. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Hanneke Beerens.
Dementiezorg - Fotolia - 400.jpg
Fotolia.

Voor het onderzoek richtte Beerens zich op mensen die bijna werden opgenomen en mensen die dat net waren. Daarbij bleek dat het niet per se een vermindering van kwaliteit van leven betekent als mensen met een vergevorderd stadium van dementie worden opgenomen. Ook kwam Beerens erachter dat Nederland het op veel gebieden beter doet dan andere Europese landen. ‘Nederland scoort op veel vlakken beter dan Duitsland, Engeland, Zweden, Estland, Finland, Frankrijk en Spanje, de andere landen waar we onderzoek deden’, zegt Beerens tegen Nursing.

Vrijheidsbeperkende dementiezorg
Die verschillen zitten onder meer in de vrijheidsbeperkende maatregelen waar mensen met dementie mee te maken krijgen, blijkt uit het onderzoek. In Nederland krijgt 3 procent van de thuiswonende mensen met dementie daarmee te maken, in de andere Europese landen is dat gemiddeld 10 procent. In Europese verpleeghuizen heeft 7 procent van de mensen met dementie doorligwonden, in Nederland 4 procent. Beerens: ‘Daarom noem ik Nederland allround kampioen dementiezorg: we scoren niet per se op élk punt het beste – net zoals een allround kampioen schaatsen niet alle afstanden hoeft te winnen – maar over de gehele linie doen we het goed.’

Stemming in dementiezorg
Beerens ontdekte dat de belangrijkste factor voor een goede kwaliteit van leven stemming is. ‘Dus het is belangrijk om een negatieve stemming om te buigen in een positieve stemming, maar ook om een positieve stemming verder te bevorderen. Stemming is belangrijker voor kwaliteit van leven dan bijvoorbeeld iemands fysieke welbevinden of iemands cognitieve capaciteiten’, zegt Beerens. ‘Hiermee bedoel ik te zeggen dat iemands kwaliteit van leven dus niet alleen maar afhangt van hoe goed iemand verzorgd wordt of nog goed kan lopen, maar dat andere dingen nog belangrijker zijn.’

Dossier ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven. Lees meer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.