Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nederlandse ParkinsonNet revolutionair volgens BMJ

Sarah Berends
The British Medical Journal (BMJ) noemt het Nederlandse zorgconcept ParkinsonNet ‘revolutionair’. Op verzoek van het vooraanstaande Engelse magazine schreven Bas Bloem en Marten Munneke, directie ParkinsonNet, een analyse van het zorgconcept. Hun artikel verscheen op 19 maart in het BMJ.
ParkinsonNet

‘In het artikel dat in de British Medical Journal is gepubliceerd, leggen wij ParkinsonNet uit en geven wij een overzicht van het onderzoek dat in de afgelopen tien jaar is uitgevoerd om de meerwaarde van het concept wetenschappelijk te onderbouwen. ParkinsonNet zorgt ervoor dat de zorg effectiever wordt, dichter bij huis geleverd wordt en daardoor ook goedkoper kan’, vertelt Marten Munneke. ParkinsonNet is in Nederland al meerdere malen bekroond, onder andere door ZonMw met de onderscheiding ‘Parel der parels’.

Online platform

ParkinsonNet is een netwerk van speciaal opgeleide professionals die samenwerken binnen regionale netwerken en via een online platform contact onderhouden. Ook patiënten hebben toegang tot dit platform. In 2011 toonde onderzoek van Zorgverzekeraars Nederland aan dat de geïntegreerde zorg van het landelijke ParkinsonNet patiënten met Parkinson meer zeggenschap geeft over hun leven en dat het goedkoper is dan de standaardzorg. In totaal bespaart het zorgconcept 20 miljoen euro per jaar.

Financiering

Munneke focust zich vanuit het bestuur op twee uitdagingen. ‘De eerste uitdaging betreft de financieringssystematiek. De huidige financiering van parkinsonzorg staat samenwerking in de weg en prikkelt zorgaanbieders niet om hoog kwalitatieve en doelmatige zorg te leveren. Dat willen we veranderen door met zorgverzekeraars te werken aan een financieringsmodel waarin zorgaanbieders beloond worden voor de waarde die ze individueel en in netwerkverband toevoegen. Inzicht in kwaliteit van geleverde zorg is hiervoor noodzakelijk. Daarom is in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Neurologie, de Parkinson Vereniging en het Dutch Institute for Clinical Auditing een nationale multidisciplinaire kwaliteitsregistratie, ParkinsonInzicht, ontwikkeld en dit jaar geïmplanteerd.’

Informatieachterstand

De andere uitdaging voor ParkinsonNet is de informatieachterstand van patiënten te verkleinen. ‘Ondanks de grote hoeveelheid aan informatie hebben veel patiënten onvoldoende kennis van de ziekte en de behandelmogelijkheden. Patiënten kunnen hierdoor moeilijk keuzes maken in hun zorgproces. Online ParkinsonTV is een voorbeeld van een medium waarmee we patiënten goed willen informeren’, aldus Munneke.

Ook COPD- en Alzheimer-net

Mede-directeur Bas Bloem vertelt in het artikel in de British Medical Journal dat hij verschillende e-mails ontvangt van organisaties die eenzelfde soort ParkinsonNet willen voor andere chronische ziekten. ‘We werken samen met de trekkers van het COPD-net en het Alzheimer-net. Het is niet toevallig dat het COPD-net en het Alzheimer-net zijn ontstaan in het Radboudumc, aangezien wij daar ook onze basis hebben en zo beide netten kunnen ondersteunen waar nodig’, vertelt Munneke. Wanneer deze platformen online gaan, is nog onzeker.

1 REACTIE

  1. Geweldig wat er in de 10 jaar dat ParkinsonNet in de lucht is allemaal is bereikt. Helemaal mee eens dat dit grote complimenten verdient. Zoals gesteld zijn verschillende elementen goed bruikbaar ook voor andere chronische aandoeningen. COPD-net bevindt zich in de initiatie fase. Anders dan bij ParkinsoNet is de verbinding tussen huisarts en longarts een kritische succesfactor van het transmurale COPD ketenzorgmodel. Daar wordt momenteel in de regio Nijmegen aan gewerkt. Naar verwachting zal in de 2e helft van 2014 de eerste resultaten naar buiten gebracht kunnen worden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met dr. A.J. van ’t Hul, programmadirecteur COPD-net via alex.vanthulradboudumc.nl

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.