Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Negen zwaargewonden door brand Geinsche Hof

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Negen mensen zijn maandag zwaargewond geraakt door de grote brand in zorgcentrum De Geinsche Hof in Nieuwegein. Vijf slachtoffers zijn naar verschillende brandwondencentra gebracht. Vier liggen er in het UMC Utrecht.
Negen zwaargewonden door brand Geinsche Hof

Acht andere bewoners lagen maandagavond nog in het ziekenhuis. Zij zijn er minder slecht aan toe.

Hectisch

Bijna 140 bewoners moesten het brandende pand verlaten. Het weghalen van de patiënten verliep hectisch. Het ging om veel bedlegerige mensen die met een rolstoel uit het brandende pand moesten worden gehaald. De brand in het verpleeghuis ontstond maandagmorgen even na achten. In totaal liepen 49 mensen verwondingen op, aldus professor Loek Leenen van het UMC Utrecht. Volgens hem zijn de komende 48 uur cruciaal voor sommige zwaargewonden. De negen ernstig gewonden liepen brandwonden diep in de luchtwegen op.

Staatssecretaris

Naar schatting honderd brandweerlieden, honderd ambulancemedewerkers en veel politiemensen en gemeentepersoneel waren betrokken bij de hulpverlening. Geevacueerde bewoners gingen naar omliggende zorgcentra. Volgens een woordvoerster van Stichting Zorgspectrum, waar De Geinsche Hof onder valt, ging het merendeel naar een zorgcentrum in Vianen. Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten kwam er aan het eind van de middag op bezoek. (anp)

Lees ook:

Brand zorgcentrum Nieuwegein onder controle

Doden door brand in ggz-instelling Rivierduinen

TNO lanceert applicatie voor brandveiligheid zorginstellingen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

4 REACTIES

 1. Mijn 89-jarige oma verbleef in De Geinsche Hof. Uiteindelijk overgebracht naar een ziekenhuis in Groningen. Volgens berichten verkeert nog 1 persoon in kritieke toestand. Ik denk dat zij de enige is. Toestand is kritiek. ’t Ziet er naar uit dat mijn oma dit incident niet zal overleven. ‘k Vraag me af in hoeverre De Geinsche Hof nalatig is geweest in de evacuatie, zoals vermeld in het Algemeen Dagblad van woensdag, 29 juni jl. In de tussentijd maak ik me op om een tragische reis terug te maken naar Nederland, aangezien ik in Amerika woon.
  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/2459360/2011/06/29/Alarm-om-brandgevaar-verpleeghuizen.dhtml
  “Een meerderheid van de verpleeg- en verzorgingshuizen doet niet genoeg om brand te voorkomen. Ook zijn de meeste instellingen niet in staat op elk tijdstip van de dag bewoners te evacueren. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR).
  De NVBR zegt vandaag in het AD dat ze zich grote zorgen maakt over de penibele situatie die in instellingen kan ontstaan als bewoners zelf niet in staat zijn te vluchten. De vereniging zegt dat naar aanleiding van de ernstige brand in zorgcentrum De Geinsche Hof in Nieuwegein, eerder deze week. Woordvoerder Charles Meijer: ‘Dat we het op deze plekken niet onder controle hebben, is extra pijnlijk omdat het om mensen gaat die niet of maar deels zelfredzaam zijn.’
  Niet op orde
  Volgens Meijer, specialist in brandpreventie, hebben zorgcentra de ‘meest basale zaken’ niet op orde. ‘Ik zie nog steeds dat er nooduitgangen geblokkeerd zijn. Dat er bankstellen in de gang staan die brandgevaarlijk zijn én een vluchtblokkade vormen. Dat bewoners ouderwetse tv’s hebben, die de hele tijd op standby staan en veel warmte afgeven. Als er dan ook nog een kleedje op ligt, zodat de warmte niet ontsnapt, ontstaan gevaarlijke situaties.’
  Ook stelt Meijer vast dat veel instellingen in de problemen komen als er ’s avonds of ’s nachts brand uitbreekt. ‘Bij de ernstige brand in een verpleeghuis in Zevenbergen in 2008 gaf de directie aan dat ze opgelucht was dat het overdag gebeurde, zodat er genoeg personeel en bezoek was om te helpen bij de evacuatie. Zo’n uitspraak maakt duidelijk hoe kwetsbaar het systeem is. In de avond en nacht is er namelijk géén bezoek en véél minder personeel. Wie komt dan in actie als de brandweer nog niet ter plaatse is?’
  Veel vaagheid
  Bij de brand afgelopen maandag in Nieuwegein werden bewoners geëvacueerd door bouwvakkers, buurtbewoners en personeel dat van huis aangesneld kwam. De operatie kon niet voorkomen dat er negen ernstig gewonden vielen.
  Meijer stelt vast dat er ‘veel vaagheid’ is over de inzet van de zogeheten bedrijfshulpverleners (bhv’ers), de speciaal opgeleide werknemers die het voortouw bij calamiteiten nemen. Tot 2007 gold de regel: één bhv’er per 50 werknemers. ‘Die regel is losgelaten en er is geen duidelijk beleid voor in de plaats gekomen.’
  In Nederland zijn volgens het Sociaal-en Cultureel Planbureau (SCP) zo’n 2000 verzorgings-en verpleeghuizen. (Redactie)”

 2. Lees alle reacties
 3. Bedrijfshulpverlening is niet goed geregeld. In veel verpleeghuizen is er maar 1 BHV -er per avond en per nacht aanwezig. Meerdere keren heb ik angstig naar de bovenste verdiepingen gekeken, hoe haal je daar honderd bedlegerige en slechtlopende mensen weg zonder lift? Bij de 2 jaarlijkse oefeningen was altijd weer de vraag hoe je mensen naar een andere verdieping krijgt en hoe je aan genoeg rolstoelen komt. En aan genoeg mensen die niet in paniek raken en luisteren naar wat er gedaan moet worden. Het in dienst zijn als BHV-er geeft je een toeslag op je dagloon, vaak krijg je die niet. Mensen stellen zich dan ook niet direct beschikbaar en er worden bovendien te weinig mensen opgeleid als BHV-er. Te duur? In plaats van het bezoek van Marlies Veldhuijzen van Santen, de beveiliging en de auto met chauffeur hadden, voor dat geld, toch weer minstens 20 mensen een BHVcusus kunnen doen? Tja, bizarre prioriteiten en dodelijke bezuinigen op de verkeerde punten, zoals gewoonlijk.

 4. Wim van der Pol valt niet uit de toon bij de 80% naieve Nederlanders; precies weten hoe het zit na afloop en nooit preventief denken.
  Beter was geweest als hij gezegd had: “Laat nu eindelijk de Inspectie voor de Gezondheidszorg met al haar nevenorganen en kwaliteitsinstituten (voornamelijk subsidieslurpers) eens werken voor hun dikke salarissen. Morgen heeft Wim het over schilders die niet opletten en overmorgen over schoonmakers die niet opletten.
  Nee, het gaat over bekijken in verpleegtehuizen hoe het gaat als daar brand komt (en zeker ’s nachts als de bouwvakkers slapen), EN DAAR OP STRAFFE VAN SLUITING ACTIE OP ONDERNEMEN
  Door trieste omstandigheden kom ik in veel verpleegtehuizen: ze mogen God op hun knieen danken dat er nooit geen brand komt. Op papier mag 10% het loodje leggen; in de onverhoopte praktijk zal het omgekeerde blijken. DROOM MAAR DOOR.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.