Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Neurologen torpederen spoedzorgplan

Concentratie van beroertezorg maakt deel uit van de ‘Kwaliteitsvisie spoedeisende zorg’ die de zorgverzekeraars vorig jaar hebben opgesteld. Ziekenhuizen die te weinig patiënten zien, mogen geen CVA-patiënten meer behandelen.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
ANP/Lex van Lieshout
ANP/Lex van Lieshout

De concentratieplannen veroorzaakten veel onrust.

Volumenorm

De gisteren gelanceerde kwaliteitsnorm voor beroertezorg veegt de volumenorm van zorgverzekeraars van tafel. Deze stellen bij de inkoop van acute beroertezorg een minimum aantal van 350 patiënten per jaar verplicht. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Neurologie is dat aantal nergens op gebaseerd. Wetenschappelijk is voor een andere volumenorm dan 100 patiënten geen onderbouwing. Als het aantal van 350 toch wordt gehanteerd, leidt dit niet tot verbeterde kwaliteit van zorg, maar wel tot een vertraging in de start van de behandeling. Daarmee komt de patiëntveiligheid in gevaar, meent de NVN.

Time is brain

Hèt adagium

0
36

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

0
36
Carina van Aartsen
Carina van Aartsen
http://www.zorgvisie.nl
Carina van Aartsen is redacteur cure bij Zorgvisie. Als aandachtsgebied heeft zij de thema´s: kwaliteit en veiligheid, zorgverzekeraars en financiën.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.