Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

NFU: ‘Academische zorg loopt gevaar’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De academische zorg loopt gevaar als er niet-kostendekkende tarieven komen. DBC Onderhoud rekent met te lage kostprijzen, stelt de federatie van academische ziekenhuizen NFU.
NFU: ‘Academische zorg loopt gevaar’

Uit onderzoeken van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat de universitaire medische centra (UMC’s) vanaf 2012 gemiddeld 26 procent van hun omzet kwijtraken als de ziekenhuizen overstappen op prestatiebekostiging onder DOT (dbc’s op weg naar transparantie). Dat effect wordt twee jaar lang gedempt door een overgangsregeling.

Verkeerde kostprijzen

De Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU) wijt de teruggang aan verkeerde kostprijzen. “DBC Onderhoud gaat uit van gemiddelde kostprijzen van behandelingen. Zo’n kostprijs wordt vastgesteld door een gemiddelde te nemen van wat de behandeling kost als deze wordt uitgevoerd door algemene, topklinische en academische ziekenhuizen”, stelt NFU-woordvoerder Mariet Bolluijt. “Dat doet geen recht aan het werk van academische ziekenhuizen, want academische zorg is ingewikkelder en dus duurder.”

Kostprijzen academische zorg niet gebruikt

De NFU zegt precies te weten hoeveel behandelingen kosten. “Die gegevens hebben we ook gegeven aan DBC Onderhoud, maar die zijn kennelijk niet gebruikt. Voor algemene ziekenhuizen pakt de gemiddelde kostprijs juist gunstig uit als je daarin ook de kosten van duurdere academische en topklinische zorg meeweegt”, aldus Bolluijt.

Beperkt risico

DBC Onderhoud erkent dat de zorg van algemene ziekenhuizen leidend is bij het bepalen van kostprijzen. Maar voor zorg die alleen academische ziekenhuizen leveren zijn de kostprijzen van de NFU gebruikt. Als er fouten in de prijsstelling zitten is er nog twee jaar om die aan te passen. In die periode lopen ziekenhuizen beperkt risico door de vangnetregeling, aldus Merit Boersma, woordvoerder DBC Onderhoud.

Vangnetfunctie amc’s in gevaar

De NFU vreest dat de NZa op basis van de berekeningen van DBC Onderhoud per 1 juli tarieven gaat vaststellen die niet kostendekkend zijn. Academische ziekenhuizen komen daardoor klem te zitten, stelt Bolluijt. “Voor het gereguleerde deel van de zorg is er geen onderhandelingsvrijheid om met zorgverzekeraars zelf tarieven af te spreken. Wij doen heel veel van dit soort zorg. Als je te lage tarieven hanteert, komt de vangnetfunctie van de academische ziekenhuizen voor complexe zorg in gevaar. Algemene of topklinische ziekenhuizen kunnen patiënten nu nog overdragen als het te complex wordt. Dat wordt dan moeilijker. Aan de andere kant valt deze zorg wel onder het basispakket. De overheid heeft dus de publieke taak om de toegankelijkheid hiervan te garanderen.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

‘Umc’s verliezen kwart omzet

Umc Maastricht mag topzorg afstoten

Neem een abonnement

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

6 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik ben werkzaam in een academisch ziekenhuis (administratief/secretarieel). Laat ze ook eens wat doen aan het personeel en de leidinggevenden die met zijn allen in de ziektewet lopen, drie maanden afwezig zijn en een groot deel van de dag bezig zijn met therapietjes en flutcursusjes voor het personeel. Hele middagen vergaderen over waar handdoekjes moeten liggen enzo…..Serieus werken, ho maar …. moet er gesproken worden over priveproblemen dan wordt de haak gewoon naast de telefoon gelegd. Het mag allemaal wat kosten, de burger betaalt

 3. Arts, als jij werkelijk een arts bent dan heb je tijdens jouw coschappen gezien dat een gastroenteroloog in een perifeer ziekenhuis enkele malen meer patiënten behandelt dan zijn academische collega. En dan weet je dat dat niets te maken heeft met de complexiteit van de zorg. Bart heeft gelijk als hij bedoelt dat de UMC’s erg inefficient werken vergeleken met de overige ziekenhuizen. Helaas hebben de UMCs ook gelijk wanneer zij stellen dat de complexiteit van een patiënt er toe doet, en dat de DOT financiering daar te weinig rekening mee houdt. Dat was bij de oude DBC’s ook een bekend bezwaar. Zelf ben ik ervan overtuigd dat het succes van de private klinieken vooral te danken is aan dit gebrek. Zij selecteren de eenvoudige en dus goedkope patiënten. Tja, en dan is een lager tarief en een hogere winst natuurlijk eenvoudig.

 4. bart wat ben je voor iemand? een manager ofzo? wil je nou echt het eindpunt van de nederlandse geneeskunde, waar de ziekste en meest complexe patienten van afhankelijk zijn, “minder kostenintensief” maken? best allemaal hoor (ik werk er zelf niet), maar ik denk dat jouw premiegeld daar goed besteed is.

 5. Wijs met een vinger naar de ander en met twee vingers naar jezelf.
  Natuurlijk wordt het voor de UMC’s lastig om de benodigde omzet te halen.
  En nog beter is te kijken naar de hoge kosten. Die niet alleen te verklaren zijn door de hoogcomplexe zorg.
  Ook UMC’s mogen de handschoen oppakken en efficienter en minder kostenintensief gaan werken. Met name voor het deel wat minder complex is. Het hoogcomplexe deel is tenslotte niet meer dan 30% van het totaal…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.