Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NHS verkoopt patiëntdossiers aan zorgverzekeraars

Mark van Dorresteijn
De Engelse National Health Service heeft medische dossiers verkocht aan verzekeraars voor het calculeren van de premies. Dat onthult dagblad The Telegraph.
NHS verkoopt patiëntdossiers aan zorgverzekeraars
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Het gaat om de NHS-dossiers van patiënten die tussen 1997 en 2010 in Engeland het ziekenhuis hebben bezocht. Potentieel zijn dit 47 miljoen dossiers. Samen met informatie van kredietbureaus konden verzekeraars zo de levensstijl van miljoenen verzekerden doorgronden. In een rapport dat verzekeraars op basis van de NHS-gegevens opstelden, kwam naar voren dat verzekerden onder de 50 vaker ziek waren dan gedacht. Om die reden werden de premies voor deze groep verhoogd, zo meldt het dagblad.

Spijt

Phil Booth van MedConfidential (campagnegroep voor privacy) noemt het rapport opmerkelijk. ‘Het gaat niet over patiënten, maar over het uitbuiten van een markt. Natuurlijk focust elk commercieel bedrijf op winst, dus de vraag is waarom de NHS de documenten heeft overgedragen.’ De NHS heeft inmiddels spijt betuigd en een ander onderdeel van de organisatie verantwoordelijk gemaakt voor patiëntdata. De Engelse gezondheidsdienst heeft gelijktijdig beloofd dat de nieuwe informatie niet meer gedeeld wordt met zorgverzekeraars. Later dit jaar komt de NHS met een lijst van organisaties waarmee de NHS gegevens deelt.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.