Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nictiz: ‘Zelfzorgdossiers voor diabetes worden nog nauwelijks gebruikt’

Mario Gibbels
Ondanks dat er steeds meer digitale zelfzorgdossiers voor diabetici op de markt komen, wordt hier nog nauwelijks gebruik van gemaakt. Dat blijkt uit een onderzoek van Nictiz naar online zelfzorg voor diabetespatiënten.

Uit de enquête blijkt dat 97 procent van de diabetespatiënten nog geen mogelijkheden heeft om elektronische gegevens uit te wisselen met zorgverleners. En van de zorgverleners beschikt 89 procent niet over de middelen om gegevens uit te wisselen met patiënten. Meer dan de helft van de diabetespatiënten zegt echter graag zijn gegevens te willen bekijken, mits dit natuurlijk veilig gebeurt en de privacy niet in het geding is.

In het Nictiz-onderzoek worden een aantal oorzaken gegeven voor het nog gering gebruik van de zelfdossiers in de diabeteszorg. Zo is de naamsbekendheid van de zelfzorgdossiers nog gering. Ook zijn de zelfzorgdossiers met name interessant voor diabetespatiënten waar het nog maar net bekend bij is dat ze diabetes hebben. De meer ervaren diabetespatiënten kennen hun lichaam intussen wel en hebben geen behoefte aan een zelfzorgdossier.

Verder gebruiken weinig zorgverleners een zelfzorgdossier voor het totale proces dat de diabetesdossier doorloopt. De integratie ontbreekt nog, aldus het Nictiz-onderzoek.

Juist doordat de zelfzorgdossiers nog niet algemeen gebruikt worden, is het volgens de onderzoekers aan te bevelen om nu de zelfzorgdossiers te standaadiseren. En daarbij gaat het om de standaardisatie van bloedglucosewaarden en de standaardisatie van zorgzorgdossiers voor verschillende chronische aandoeningen. Een mogelijke oplossing is een algemeen zelfzorgdossier voor chronische patiënten met een specifieke module per chronische aandoening. (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.