Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Niet alle ziekenhuizen halen deadline VIPP-programma’

Bert Bukman
Het is maar zeer de vraag of alle Nederlandse ziekenhuizen de doelstellingen van het VIPP-programma zullen halen. Dit programma heeft als doel de informatievoorziening aan patiënten te verbeteren. Mogelijk leidt het missen van de deadline tot terugbetaling van de toegekende subsidies.
VIPP
AdobeStock

Dit schrijft Skipr in het julinummer. Volgens diverse betrokkenen is het de vraag is of alle ziekenhuizen de zogeheten A1- en B1-doelstellingen van het VIPP-programma weten te halen. De kwartaalmetingen van de VIPP-projectorganisatie zijn reden tot zorg, aldus Skipr. Bij de laatste meting haalden veel ziekenhuizen bij lange na niet de vereiste scores en minimale gebruikspercentages.

Wat ook opvalt is dat de opeenvolgende metingen flinke fluctuaties laten zien, met soms zelfs aflopende scores. Dit zou betekenen dat de IT-ontwikkeling van sommige instellingen gedurende het VIPP-traject zelfs achteruit is gegaan.

Resultaatverplichting

Anders dan eerdere vergelijkbare programma’s kent het VIPP-programma geen inspanningsverplichting maar een resultaatverplichting. Dit betekent dat de deelnemende instellingen een IT-audit moeten doorlopen om aan te tonen dat ze de doelstellingen hebben gehaald. De eerste deadlines verstreken op 1 juli. Het mislopen van de deadline kan dus leiden tot terugbetaling van de subsidie. Dit bedrag kan in de miljoenen lopen, aldus Skipr.

Volgens belangenvereniging NVZ mogen er geen al te harde conclusies aan de kwartaalmetingen worden verbonden. Deze zouden vooral bedoeld zijn als motivatie-instrument; de aanlevering van cijfers zou daarom niet altijd even punctueel gebeuren. Ook spelen personele veranderingen binnen de betrokken projectstaven en veranderde interpretaties van de gehanteerde criteria volgens de NVZ een rol.

Onderbuikgevoel

Toch kunnen de kwartaalmetingen niet zomaar van tafel geveegd worden, vinden Michiel Hopstaken en Sebastiaan van Rijn. Als IT-auditors bij accountsbureau BDO zijn ze betrokken bij ettelijke VIPP-audits. ‘Die percentages zijn deels op onderbuikgevoel handmatig bij elkaar geschreven, maar ook onze eigen nulmeting liet zien dat er nog behoorlijk wat huiswerk was voor ziekenhuizen’, aldus Hopstaken.

Naast achterblijvers zijn er ook voorlopers in het VIPP-programma. Het Amphia Ziekenhuis in Breda behaalde al medio januari de doelstelling A1. Het was het eerste ziekenhuis dat dit voor elkaar kreeg en liep daarmee bijna een halfjaar voor op de deadline.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.