Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw systeem medicatiebewaking wint prijs

Redacteur Zorg+Welzijn
Stichting StatusScoop heeft een nieuw systeem ontwikkeld waardoor apothekers op hetzelfde moment patiëntkenmerken, laboratoriumuitslagen én medicatiegegevens tegelijk kunnen beoordelen. De stichting heeft de Zorginnovatieprijs najaar 2013 van de KNMP gewonnen.
Nieuw systeem medicatiebewaking wint prijs
Foto: ANP Lex van Lieshout

Het nieuwe systeem ondersteunt apothekers door de gegevens te bundelen en tegelijkertijd de hoog-risicosituaties van de minder relevante signalen te scheiden. De bewaking is losgekoppeld van de invoer van nieuwe receptregels. Iedere relevante aanpassing in het dossier van de patiënt wordt direct gemeld en beoordeeld. Apothekers kunnen daardoor efficiënter bepalen wat het optimale en veilige medicijngebruik is voor de individuele patiënt.

Aanvulling

Stichting StatusScoop is een initiatief van vijf apothekers. Het door hen ontwikkelde systeem is volgens de apothekerskoepel KNMP ‘een waardevolle aanvulling op de huidige medicatiebewaking waardoor efficiënt per individuele patiënt specifieke medicatie kunnen bewaken’.

Bevoegdheden

Het nieuwe systeem voor medicatiebewaking heeft de Zorginnovatieprijs 2013 van de KNMP gewonnen. Apothekers in Nederland hebben sinds kort meer bevoegdheden om zorg op maat te leveren. Zo ontvangen apothekers per 2013 – na toestemming van de patiënt – laboratoriumgegevens zoals de nierfunctie. Apothekers krijgen dagelijks een grote verscheidenheid aan gegevens afkomstig uit verschillende bronnen. Met het nieuwe medicatie signaleringssysteem is het proces beter te bewaken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.