Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Nieuwbouw Röpcke-Zweers bedreigd’

Het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg heeft vorig jaar een verlies geboekt van ruim 6 ton. Dat schrijft vakblad Medisch Contact op basis van het onlangs verschenen jaarverslag van de Saxenburgh Groep, waarvan het ziekenhuis deel uitmaakt. Vermogenseisen van de banken bedreigen de nieuwbouwplannen van de zorginstelling.
‘Nieuwbouw Röpcke-Zweers bedreigd’
Foto: Stock Xchng

De Saxenburgh Groep ontstond in 2004 uit een fusie tussen het Overijsselse ziekenhuis en enkele verpleeg- en verzorgingshuizen in de regio. Uit de jaarrekening blijkt dat de hele groep vorig jaar een keurige winst maakte van ruim een half miljoen op een omzet van ruim 112 miljoen euro. Bij nadere beschouwing blijkt de winst bij de ouderenzorg echter een fors verlies bij het ziekenhuisdeel te maskeren, aldus Medisch Contact.

Ziekenhuisdivisie
Uit het financiële verslag blijkt dat de ouderenzorg een winst van 1,2 miljoen opleverde, op een omzet van bijna 48 miljoen euro. De ziekenhuisdivisie boekte 640.000 euro verlies op een omzet van bijna 65 miljoen euro.

Nieuwbouw
Saxenburgh-bestuurders Pauline Terwijn en Henk van der Wal ambiëren nieuwbouw voor het ziekenhuis, maar voorzien problemen in de financiering ervan. Uit het jaarverslag blijkt dat de banken op lange termijn een solvabiliteit eisen van minstens twintig procent. Vorig jaar kwam die uit op 12,8 procent. Volgens de bestuurders is de vermogenseis ‘maatschappelijk gezien bijna onverantwoord’, en legde de zorginstelling daarom de afgelopen jaren prioriteit bij de ‘maatschappelijke eis’, de verbetering van de zorg. Zij waarschuwen echter dat dit onmogelijk is als de zorginstelling haar ambitie voor een nieuw ziekenhuis wil realiseren, omdat ze zich dan volledig aan de kapitaaleisen van de banken moet onderwerpen. (Medisch Contact)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.