Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe aanbieder moet ambulancepersoneel behouden

Mark van Dorresteijn
De toekomst van ambulancemedewerkers lijkt gered. Vakbonden en werkgevers bereikten gisteren een principeakkoord. “Medewerkers worden nu overgenomen door een eventuele nieuwe aanbieder in de regio”, aldus Margriet Luttikhuizen, persvoorlichter van vakbond Abvakabo FNV.
Nieuwe aanbieder moet ambulancepersoneel behouden

“De onderhandelingen duurden tot laat in de avond”, meldt Luttikhuizen. “Dit was de laatste onderhandelingsronde om tot een cao voor de ambulancesector te komen. We zijn erin geslaagd een principeakkoord te bereiken. Dat gaan we nu voorleggen aan de leden.” Tot dan waren de werkgevers en vakbonden het nog niet eens over geworden over een invulling van de sectorcao.

Programma van eisen

In zijn programma van eisen gaat minister Klink nu opnemen dat nieuwe aanbieders verplicht het huidige personeel moeten overnemen. Voorwaarde was dat werkgevers gezamenlijk tot een sectorcao zouden komen.

Wet Ambulance zorg

Waarschijnlijk treedt op 1 januari 2012 de nieuwe Wet Ambulance Zorg (WAZ) in werking. Door deze nieuwe wet krijgt slechts één organisatie per regio een vergunning om het ambulancevervoer te verzorgen. Nu zijn er in de grote steden nog publieke en private ambulancediensten actief. Om te voorkomen dat een deel van de ruim 4800 ambulancemedewerkers hun baan verliest na de vergunningenstrijd, is in de cao een werkgarantie afgesproken: de nieuwe vergunninghouder in een regio moet het personeel overnemen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

VWS faseert aanbesteding ambulancezorg

Ambulancezorg Fryslân wil Friesland veroveren

‘Commercie bedreigt ambulancezorg’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.