Nieuwe bekostiging stimuleert samenwerking eerstelijnszorg

Er komt per 2018 een nieuwe bekostiging om samenwerking in de eerstelijnszorg te stimuleren. De brancheorganisaties ZN, LHV, InEen en het ministerie van VWS hebben dat besloten.
Assistent-manager-Fotolia_24719302_Subscription_XXL.jpg
Foto: Fotolia

De nieuwe bekostiging moet de samenwerking tussen huisartsen, fysiotherapeuten, eerstelijnszorgcentra, gezondheidscentra en andere zorgaanbieders versterken. Ze krijgen geld voor het organiseren van de samenwerking en de infrastructuur. Daar bestaan nu ook al twee vormen van bekostiging voor: de zogeheten GEZ-bekostiging voor geïntegreerde gezondheidscentra en de ketenzorg-dbc’s. Maar die stonden in het veld bloot aan de nodige kritiek, legt Edwin Velzel uit, die als adviseur nauw betrokken was bij het project. ‘Zorgverzekeraars gingen verschillend om met de GEZ. Sommige verzekeraars betaalden alleen aan centra waarin de mensen in loondienst waren, andere wilden er helemaal vanaf. Bij de ketenzorg-dbc’s bepaalde het aantal

2
698

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.