Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe cao gehandicaptenzorg een feit

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) heeft een onderhandelaars-resultaat bereikt met de vakbonden over een nieuwe CAO voor de 160.000 medewerkers in de gehandicaptenzorg. Er is een structurele loonsverhoging van 1,4 procent.
Nieuwe cao gehandicaptenzorg een feit
Foto: Istock

De belangrijkste afspraken uit de nieuwe CAO Gehandicaptenzorg zijn een structurele loonsverhoging van 1,4 procent en een eenmalige uitkering in januari van 0,6 procent. Vanaf 1 januari wordt de transitievergoeding toegepast op basis van de wet en bijbehorende besluiten, waarbij aanvullende bepalingen in de CAO worden opgenomen ter compensatie van het afschaffen van de wachtgeldregeling.

ORT

Ook over het hete hangijzer van de regeling voor onregelmatigheidstoeslag (ORT) is een akkoord bereikt. De ORT wordt per 1 januari zo gewijzigd dat ORT tijdens vakantie wordt doorbetaald. Bovendien worden nulurencontracten maximaal teruggedrongen in deze cao en alleen ingezet bij onvoorzienbare situaties. Hier horen meer afspraken bij om meer arbeidsvoorwaarden op organisatieniveau te regelen, onder andere als het gaat over arbeidstijden en roosteren.

Oplossingen

VGN-onderhandelaar Heleen Griffioen: ‘De oplossingen die we in deze CAO hebben gevonden voor meerdere complexe dossiers zoals een betere balans tussen flexibiliteit en zekerheid, het bevorderen van duurzame inzetbaarheid, adequate ondersteuning bij ontslag en meer ruimte voor maat werk op organisatieniveau. Het onderhandelaarsresultaat sluit aan bij de gezamenlijke visie op de arbeidsmarkt in de gehandicaptenzorg. Voor cliënten in de gehandicaptenzorg is het van groot belang dat zij op continuïteit kunnen rekenen, ook als de buitenwereld verandert. Dit vraagt om organisaties die zich goed kunnen aanpassen en daarmee om werknemers die duurzaam inzetbaar zijn. Met oog voor hun ontwikkeling en een goede balans tussen flexibiliteit en zekerheid.’

Vakbonden

De VGN, die mede namens MEE Nederland de onderhandelingen voert, legt dit onderhandelaarsresultaat, afgesloten met FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn, NU’91 en FBZ op 19 november aan haar leden voor.

Cao’s in de Zorg

Lees nieuws en achtergronden over cao’s in de zorg. Dat zijn de Cao VVT, Cao Ziekenhuizen, Cao Ggz en Cao Gehandicaptenzorg. Deze Cao’s in de zorg zijn de grootste van Nederland. Tijdens Cao-onderhandelingen discussiëren werkgevers en werknemers over o.a. de flexibilisering van de arbeidsmark, onregelmatig werk en ziekteverzuim.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.