Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe cao gehandicaptenzorg

Vakbond Abvakabo FNV en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland hebben dinsdag een onderhandelingsakkoord bereikt voor de cao gehandicaptenzorg. Dat meldt het ANP.

De belangrijkste punten uit het akkoord zijn een totale inkomensstijging van 5.3% gedurende de looptijd van de cao en het intact blijven van leeftijdsdagen en seniorenverlof.

Niet soepel

De huidige cao liep op 1 april 2007 af. De onderhandelingen over de nieuwe cao liepen echter niet soepel. In juni wezen de vakbonden het eindbod van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) af. Het bod was te mager. Na een maandenlange stilte is het overleg de afgelopen dagen weer opgepakt met een voorlopig akkoord als resultaat, aldus het ANP.

Levensfases

De VGN wilde onder andere de faciliteiten voor de oudere werknemer aantasten. Hans Moerman, bestuurder Abvakabo FNV: ‘We zijn blij dat we dit voorkomen hebben. In de cao is afgesproken dat de oudere werknemer ongewijzigd gebruik kan blijven maken van de leeftijdsdagen en seniorenverlof. Tevens is afgesproken dat er meer aandacht moet komen voor individueel personeelsbeleid. Onderzocht wordt of een systeem dat werk en privé beter combineert bij de diverse levensfases in 2009 ingevoerd kan worden.’

Jaarurensysteem

De vakbond eiste dat er duidelijke afspraken gemaakt worden over werktijden. Abvakabo FNV wil dat werknemers op basis van gelijkwaardigheid invloed hebben op hun eigen werktijden. Het jaarurensysteem, dat de VGN in wilde voeren en per 2008 van kracht wordt, stimuleert flexibel werken. Dit systeem maakt het bijvoorbeeld mogelijk om, met instemming van de leidinggevende, in bepaalde periodes van het jaar meer uren te werken en in andere periodes minder.

Nieuwe cao

De nieuwe cao heeft een looptijd van 21 maanden, tot 1 januari 2009. Onder de cao gehandicaptenzorg vallen 130.000 werknemers. Het cao-voorstel wordt aan de leden van de vakbonden voorgelegd. Zij hebben tot 11 december van dit jaar de mogelijkheid om hierover hun mening te geven. (ANP)

Links

‘Noodklok luidt voor gehandicaptenzorg’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.