Nieuwe IC-richtlijn is gevaar voor patiënt’

De nieuwe richtlijn voor intensive care van het Zorginstituut Nederland is een forse achteruitgang en een potentieel gevaar voor patiënten. ‘Hiermee gaan we terug naar af’, zegt Armand Girbes, hoogleraar intensive care geneeskunde aan VUmc.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Girbes_Armand-RosaV-20160229-075-450.jpg
Armand Girbes: 'Het loslaten van de norm voor een goede bezetting op de IC is zeer ernstig.'

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) heeft onlangs een nieuwe conceptrichtlijn voor intensive care opgesteld. Het Zorginstituut greep een jaar geleden in, omdat intensivisten na vijf jaar onderhandelen er niet in slaagden tot een nieuwe richtlijn te komen. Het concept werd nipt verworpen. De beroepsverenigingen voor internisten en anesthesiologen hadden het concept wel goedgekeurd.

IC-richtlijn is niet opgesteld door experts
In de ogen van hoogleraar IC Armand Girbes is de nieuwe richtlijn die het Zorginstituut onder leiding van gynaecoloog Jan Kremer heeft gemaakt voor patiënten een forse achteruitgang vergeleken met de huidige richtlijn die in 2006 is ingevoerd. ‘Punten van

0
481

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.