Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe regeling NZa bevordert gegevensuitwisseling zorgaanbieders

Mark van Dorresteijn
Een nieuwe regeling van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet ervoor zorgen dat de uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorgaanbieders zonder belemmeringen verloopt. Dat meldt de NZa.
Nieuwe regeling NZa bevordert gegevensuitwisseling zorgaanbieders

De regeling moet voorkomen dat zorgaanbieders elkaar de toegang kunnen belemmeren en bevordert de concurrentie en transparantie. Uitgangspunt is hierbij, volgens de NZa, dat de privacy zo goed mogelijk gewaarborgd blijft. Tevens heeft de zorgautoriteit procedures vastgesteld die bepalen wie onder welke voorwaarden toegang hebben tot de patiëntgegevens.

Geweigerde toegang

Aanleiding voor het maken van de regeling zijn klachten en signalen van zorgaanbieders over geweigerde toegang. Apothekers hebben aangegeven beperkte toegang te hebben tot OZIS, het systeem waarmee apothekers patiëntgegevens en medicatiegegevens van patiënten kunnen opvragen die niet bekend zijn bij de eigen apotheek. Ook ziekenhuizen, huisartsen en zelfstandige behandelcentra hebben klachten ingediend.

Patiëntveiligheid

Een goede werking van elektronische patiëntsystemen is belangrijk voor de patiëntveiligheid omdat het medici inzage geeft in de voorgeschiedenis van een patiënt en bijvoorbeeld zaken als medicijnallergie. De regeling bevordert de uitwisseling van medicatiegegevens, uitslagen van laboratoria zoals bloedtesten en receptverkeer. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees meer:

Regeling elektronische netwerken zorg (pdf)

Lees ook:

Dwangsom voor slechte beveiliging persoonsgegevens

NZa: wachtlijstinformatie verpleeghuizen faalt

Eerste Kamerlid Dupuis: ‘Stop met het landelijk EPD’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.