Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe staatssecretaris is vloggende 31-jarige die zich al heeft laten gelden

Redacteur Skipr, Zorgvisie en Qruxx
Als een van de jongste bewindspersonen ooit komt Maarten van Ooijen het nieuwe kabinet binnen met de portefeuille Jeugd en Preventie. De 31-jarige wethouder van Utrecht liet zich nationaal al gelden, wist de titel beste jonge bestuurder van Nederland binnen te halen en blijft benaderbaar via bijvoorbeeld zijn vlogs.
Maarten Van Ooijen (1)
Maarten van Ooijen. Fotograaf: Robert Oosterbroek

Van Ooijen begon al jong aan zijn inmiddels bliksemcarrière in de politiek. Als begin twintiger was Van Ooijen al werkzaam als fractiemedewerker in de Utrechtse ChristenUnie-fractie en sinds 2014 zat de geboren Veenendaler als fractievoorzitter namens de ChristenUnie in de Utrechtse gemeenteraad, een jaar voor het behalen van zijn master Bestuur en organisatie aan de Universiteit Utrecht.

Toen al richtte hij zich vooral op sociaal beleid voor de kwetsbaren in de samenleving. Als raadslid stelde hij bijvoorbeeld vragen over gezinnen met minderjarige kinderen die gedwongen op straat moesten slapen. In 2018 greep de ChristenUnie zijn kans en in een coalitie met D66 en GroenLinks werd Van Ooijen wethouder met de portefeuilles Maatschappelijke ondersteuning, Asiel en integratie, Sport, Welzijn. Het Utrechtse beleid voor Jeugdzorg, zijn portefeuille als staatssecretaris, kwam in handen van D66.

Beste jonge bestuurder

In de praktijk hield hij zich bezig met beleid over bijvoorbeeld daklozenopvangen, statushouders en sportverenigingen. Hij liet zich nationaal onder meer gelden bij de nieuwe afspraken rond bed-bad-brood eind 2018. Utrecht sprak toen met het rijk af dat de gemeente de begeleiding van uitgeprocedeerde asielzoekers in de bed-bad-broodvoorzieningen gaat versnellen en verbeteren. De kosten hiervoor hoefde de gemeente niet meer zelf te dragen. ‘Wij vinden deze vorm van opvang onder meer belangrijk omdat we niemand op straat willen laten slapen’, zei Van Ooijen toen tegen het AD. ‘Omdat deze groep niet in aanmerking komt voor rijksopvang is die kans anders wel groot.’ Snel daarna volgde de verkiezing van ‘Beste jonge bestuurder van 2018’.

Een maand geleden riep hij in samenspraak met 43 andere gemeenten op om de huisvesting voor kwetsbare groepen te verbeteren in Nederland. Jaarlijks zou 5 miljard euro nodig zijn om de problemen op te lossen. ‘Iedere dag zien wij in onze steden hoe urgent deze woonproblematiek aan de onderkant van de woningmarkt is’, vertelde Van Ooijen in december. ‘Mensen die losgerukt van huis en haard na een scheiding en mislukte (spoed)zoektocht naar betaalbare woonruimte noodgedwongen in de daklozenopvang belanden. Het nieuwe kabinet mag straks niet wegkijken voor deze problematiek. De financiële middelen zijn keihard nodig. Anders blijft het dweilen met de kraan open.’

Tijdens zijn wethouderschap startte hij met vloggen. Hierin laat hij vooral de sociale kant van de gemeente zien. Zo maakte hij video’s over eenzaamheid in de gemeente, de noodopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers en nieuwe sportverenigingen.

Kritiek

Toch ging het ook niet altijd op rolletjes in Utrecht. Zo bleek hij als wethouder aan te veel verenigingen een plekje te hebben beloofd op Sportpark Overvecht Noord. Ook wilde de lokale voetbalvereniging de velden niet delen met de lokale hondenclub. Van Ooijen moest op aandringen van oppositiepartijen zijn excuses aanbieden; een oplossing voor het dossier erft zijn opvolger. De aankomend staatssecretaris is zelf ook niet verlegen om kritiek te geven. Deze zomer liet hij zich ontvallen in gesprek met BNR dat premier Mark Rutte eigenlijk had moeten vertrekken voor zijn rol in het begin van de formatie. ‘Als je zoiets doet, moet je eigenlijk je verantwoordelijkheid nemen en je biezen pakken.’

Jonge bewindslieden

Van Ooijen zal een van de jongste bewindspersonen ooit zijn met 31 jaar. De allerjongste is hij niet. Zo werd Gerard Veldkamp met 31 jaar staatssecretaris van Economische Zaken in 1952. Ook Martin van Rooijen, huidig senator namens 50PLUS, was 31 jaar toen hij staatssecretaris voor fiscale zaken werd in 1973 in het kabinet-Den Uyl. Verder terug in de geschiedenis is de jongste Nederlandse minister A.W.J.J. baron van Hugenpoth tot Aerdt die in 1809 met 29 jaar minister van Justitie en Politie werd in de Franse vazalstaat Koninkrijk Holland, volgens Parlement.com.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.