Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nivel: patiëntportalen zijn niet altijd duidelijk

Bert Bukman
Patiëntportalen van Nederlandse ziekenhuizen zijn niet voor alle patiënten duidelijk. Kleine ingrepen kunnen dit verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel.
Patientportalen

Een van de problemen met de patiëntportalen is het taalgebruik. Onder meer jargon en afkortingen zijn een probleem. Ook is de indeling van de portalen niet altijd duidelijk voor patiënten, aldus het onderzoek van Nivel.

Het onderzoeksinstituut bracht mogelijke verbeteringen in kaart, in opdracht van de NVZ. Dit gebeurde in het kader van het NVZ-programma VIPP.

Groot lettertype

Uit het onderzoek blijkt dat kleine aanpassingen aan patiëntportalen al kunnen leiden tot een beter begrip van de gebruikers. Voorbeelden zijn het vermijden van afkortingen en jargon, het gebruik van een groot lettertype en het werken met een menubalk om de structuur van het portaal helder weer te geven.

Zorgaanbieders kunnen het gebruik van het portaal meer stimuleren, bijvoorbeeld door patiënten te informeren over het portaal en de mogelijkheden ervan. Dit kan patiënten de eerste drempel over helpen om het portaal te gaan gebruiken. Daarbij helpt het als het portaal wordt verbonden aan het zorgproces, bijvoorbeeld als platform voor e-consulten. Dan is er voor patiënten ook een duidelijke aanleiding om het portaal te gaan gebruiken.

Afspraken

Steeds meer Nederlandse ziekenhuizen bieden patiënten online toegang tot informatie over hun gezondheid via patiëntportalen. Patiënten kunnen de informatie gebruiken om een actievere rol te spelen bij hun eigen zorg. Daarnaast bieden veel portalen mogelijkheden voor bijvoorbeeld het maken van afspraken of het aanvragen van herhaalrecepten.

Patiëntportalen zijn echter nog volop in ontwikkeling. De komende jaren moet er meer duidelijkheid komen over de rol ervan in het zorgproces, aldus Nivel. De verwachting is wel dat portalen bijdragen aan eigen regie voor patiënten, zodat zij beter in staat zijn om de zorg te krijgen die het beste bij ze past.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.