Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Nivel presenteert cijfers vermijdbare sterfgevallen

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Het Nivel presenteert komende maandag het lang verwachte derde rapport over zorggerelateerde schade bij patiënten van ziekenhuizen in 2012. Dan wordt duidelijk of het aantal vermijdbare sterfgevallen en de vermijdbare schade bij patiënten is gedaald ten opzichte van 2008. Dat jaar overleden 1960 patiënten door potentieel vermijdbare schade.
Nivel presenteert cijfers vermijdbare sterfgevallen

Programmaleider Cordula Wagner,
hoogleraar patiëntveiligheid,
wilde

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Zouden artsen inmiddels eindelijk anno 2013 als echte professionals hun medische dossiers op orde hebben, dus volledig met alle noodzakelijke relevantie en correcte informatie over de feiten van ziektegeschiedenis, lichamelijk onderzoek, aanvullend onderzoek, diagnose, medicatie, behandeling, uitkomst op behandeling? Of blijven ze onverschillig naar het lot van hun patienten en denken ze vrijwel uitsluitend aan hun reputatie=lees portomonnee?
   Anders blijven dit soort NIVEL (artseninstituut) rapporten steken in speculatie en damagecontrol om vooral de reputatie van falende ziekenhuizen te beschermen, om vooral de namen van individueel falende artsen niet te hoeven noemen. Dit valt onder de definitie van misleiding.

  3. Wie betaalt, bepaalt. Dus de vraag is waar het geld van dit onderzoek vandaan komt. Vermoedelijk VWS en het lot wil dat de huidige minister ook de vorige is en dat de uitkomst dus haar beleid toetst. Die vorige minister Schippers deed gewaagde uitspraken over het halveren van de vermijdbare sterfte. Het cijfer moet dus lager uitkomen zodat de minister kan claimen op de goede weg te zijn. De werkelijkheid is dat het VMS niets heeft veranderd op de werkvloer en dat het nieuwe cijfer niet wezenlijk lager kan zijn.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.