Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Nivel presenteert cijfers vermijdbare sterfgevallen

Het Nivel presenteert komende maandag het lang verwachte derde rapport over zorggerelateerde schade bij patiënten van ziekenhuizen in 2012. Dan wordt duidelijk of het aantal vermijdbare sterfgevallen en de vermijdbare schade bij patiënten is gedaald ten opzichte van 2008. Dat jaar overleden 1960 patiënten door potentieel vermijdbare schade.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Nivel presenteert cijfers vermijdbare sterfgevallen

Programmaleider Cordula Wagner,
hoogleraar patiëntveiligheid,
wilde bij publicatie van het vorige rapport niet spreken van een stijging van het aantal sterfgevallen ten opzichte van 2004 (1735 patiënten) omdat sprake was van een statistische  onzekerheidsmarge. De onderzoeksresultaten van komende maandag zijn neergelegd in het rapport Monitor Zorggerelateerde Schade – Onderzoek patiëntveiligheid in Nederlandse ziekenhuizen. Hieruit moet ook blijken of alle extra inspanningen op het gebied van patiëntveiligheid resultaat hebben gehad.

Speerpunt

Onder oud-minister Ab Klink van VWS is patiëntveiligheid uitgeroepen tot een van de speerpunten van het beleid. Ziekenhuizen zijn verplicht om een gecertificeerd VMS (Veiligheidmanagementsysteem) in te  voeren. Minister

4
91

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Zouden artsen inmiddels eindelijk anno 2013 als echte professionals hun medische dossiers op orde hebben, dus volledig met alle noodzakelijke relevantie en correcte informatie over de feiten van ziektegeschiedenis, lichamelijk onderzoek, aanvullend onderzoek, diagnose, medicatie, behandeling, uitkomst op behandeling? Of blijven ze onverschillig naar het lot van hun patienten en denken ze vrijwel uitsluitend aan hun reputatie=lees portomonnee?
    Anders blijven dit soort NIVEL (artseninstituut) rapporten steken in speculatie en damagecontrol om vooral de reputatie van falende ziekenhuizen te beschermen, om vooral de namen van individueel falende artsen niet te hoeven noemen. Dit valt onder de definitie van misleiding.

  3. Wie betaalt, bepaalt. Dus de vraag is waar het geld van dit onderzoek vandaan komt. Vermoedelijk VWS en het lot wil dat de huidige minister ook de vorige is en dat de uitkomst dus haar beleid toetst. Die vorige minister Schippers deed gewaagde uitspraken over het halveren van de vermijdbare sterfte. Het cijfer moet dus lager uitkomen zodat de minister kan claimen op de goede weg te zijn. De werkelijkheid is dat het VMS niets heeft veranderd op de werkvloer en dat het nieuwe cijfer niet wezenlijk lager kan zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.