Nivel presenteert cijfers vermijdbare sterfgevallen

Het Nivel presenteert komende maandag het lang verwachte derde rapport over zorggerelateerde schade bij patiënten van ziekenhuizen in 2012. Dan wordt duidelijk of het aantal vermijdbare sterfgevallen en de vermijdbare schade bij patiënten is gedaald ten opzichte van 2008. Dat jaar overleden 1960 patiënten door potentieel vermijdbare schade.
Nivel presenteert cijfers vermijdbare sterfgevallen

Programmaleider Cordula Wagner,
hoogleraar patiëntveiligheid,
wilde bij publicatie van het vorige rapport niet spreken van een stijging van het aantal sterfgevallen ten opzichte van 2004 (1735 patiënten) omdat sprake was van een statistische  onzekerheidsmarge. De onderzoeksresultaten van komende maandag zijn neergelegd in het rapport Monitor Zorggerelateerde Schade – Onderzoek patiëntveiligheid in Nederlandse ziekenhuizen. Hieruit moet ook blijken of alle extra inspanningen op het gebied van patiëntveiligheid resultaat hebben gehad.

Speerpunt

Onder oud-minister Ab Klink van VWS is patiëntveiligheid uitgeroepen tot een van de speerpunten van het beleid. Ziekenhuizen zijn verplicht om een gecertificeerd VMS (Veiligheidmanagementsysteem) in te  voeren. Minister

4
79

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.