Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Nivel: Vooral zorgbehoeftigen zijn tegen EPD

Mario Gibbels
Het zijn vooral patiënten die veel zorg nodig hebben, die moeite hebben met het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD). Dit concludeert het Nivel op basis van eigen onderzoek.
Nivel: Vooral zorgbehoeftigen zijn tegen EPD

Het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel spreekt van een zorgwekkende uitkomst; het landelijk EPD zou juist voor deze zorgbehoeftigen een toegevoegde waarde moeten hebben.

Het onderzoek

Aan het Nivel-onderzoek deden 1558 mensen mee die deel uitmaken van het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel. Opmerkelijk is dat van de respondenten die hun gezondheid goed noemden, 10,7 procent bezwaren tegen het EPD heeft en van de respondenten met een ‘uitstekende gezondheid’ slechts 6,7 procent. Dit staat in contrast met de respondenten die hun gezondheid matig of slecht noemen. Van hen maakt 16,8 procent officieel bezwaar tegen het landelijk elektronisch patiëntendossier.

Driekwart heeft geen enkel bezwaar

Uit het onderzoek blijkt ook dat driekwart van de ondervraagden geen enkel bezwaar heeft tegen het EPD en meent dat het de kwaliteit van de zorg kan verbeteren. Verder blijken de respondenten die werkzaam zijn in de zorg niet meer bezwaar te maken tegen het EPD dan respondenten daarbuiten.

Weinig vertrouwen in veiligheid

De veiligheid van het EPD blijft wel een onderwerp van discussie: ruim de helft van de ondervraagden heeft weinig vertrouwen in de veiligheid van het EPD.

(ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

3 REACTIES

  1. Het antwoord aan F. Bos is eenvoudig: er wordt een zeer groot aantal UZI-pasjes verstrekt. De kans dat bij die vele gebruikers een Jan, een Piet en een Klaas zijn is zeer groot. Ik deel de zorg van T. Wakelkamp-Feenstra. Dat Jan, Piet en Klaas niet overal bij MOGEN wil niet zeggen dat ze niet overal bij KUNNEN. Het verschil tussen mogen en kunnen wordt in de voorlichting stelselmatig “weggepoetst”. Toen ik ooit een vraag stelde (over dit zelfde probleem) kwam het antwoord “dat kan niet want het mag niet”. En toch zet ik mijn fiets op slot.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.