Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NKI verwijdert explosief zuur

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
In het Nederlands Kanker Instituut (NKI) in Amsterdam is een hoeveelheid ingedroogd picrinezuur aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft het explosieve zuur maandag verwijderd en onschadelijk gemaakt.
NKI verwijdert explosief zuur

De veiligheid van de patiënten van het NKI/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis is niet in het geding geweest, meldde een woordvoerster. De patiënten verblijven in een ander gebouw.

Niet nageleefd

Picrinezuur, dat in laboratoria wordt gebruikt voor onder meer het kleuren van cellen, kan bij indroging onder bepaalde omstandigheden explosief worden. Om dit te voorkomen, dient de pot waarin het zuur wordt bewaard regelmatig te worden bijgevuld. “Het hiervoor geldende protocol is onvoldoende nagestreefd”, zegt de instelling.

Tilburg

Naar aanleiding van dit incident heeft de raad van bestuur de richtlijnen voor het naleven van het protocol verscherpt. Vorige week gebeurde hetzelfde in een ziekenhuis in Tilburg. Ook daar moest de EOD ingedroogd picrinezuur verwijderen. (anp)

Picrinezuur

Handleiding voor het omgaan met picrinezuur

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.