Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘NMa geeft Zeeuwse ziekenhuizen groen licht’

Ziekenhuis Walcheren in Vlissingen en Oosterscheldeziekenhuizen in Goes mogen fuseren. Dat zegt bestuursvoorzitter Rob Zomer van ziekenhuis Walcheren. Zomer verwacht de definitieve toestemming van de NMa begin volgende week.
'NMa geeft Zeeuwse ziekenhuizen groen licht'

Volgens Zomer is het besluit van de NMa uniek. De NMa zal namelijk voorwaarden verbinden aan de fusie. Welke voorwaarden dit zijn, wil Zomer nog niet zeggen. Voor de fusie hebben de ziekenhuizen in Midden-Zeeland altijd het kwaliteitsargument gebruikt. Het zou in deze regio onmogelijk zijn om twee volwaardige ziekenhuizen in stand te houden. Een fusie is nodig om de kwaliteit van de gezondheidszorg in stand te houden.

NMa

Nu de NMa in deze redenering meegaat, kan deze beslissing grote gevolgen hebben voor ziekenhuizen in andere delen van het land die ook om redenen van kwaliteit willen fuseren, maar geografisch zo dicht bij elkaar liggen dat er na een fusie geen concurrentie overblijft. De twee Zeeuwse ziekenhuizen gingen al eerder naar de NMa. In 2006 trokken zij hun fusieaanvraag weer in toen bleek dat deze onvoldoende kans van slagen had. De NMa was toen de mening toegedaan dat er voor bewoners van Midden-Zeeland na een fusie onvoldoende keuzemogelijkheden meer over waren.

CSZ-rapport

Afgelopen maandag kwam het rapport van het College sanering zorginstellingen uit. Dat deed in opdracht van minister Ab Klink onderzoek naar de financiën van de Oosterscheldeziekenhuizen. Het CSZ concludeerde dat het desastreuze resultaat in 2007, een tekort van 3,8 miljoen euro en een negatief eigen vermogen van 4,5 miljoen, mede is veroorzaakt doordat het bestuur zich te veel met de fusie bezighield. Volgens Zomer, die de financiële portefeuille van de Oosterscheldeziekenhuizen sinds 2008 beheert, kunnen de gefuseerde instellingen alleen overleven als er drastisch wordt bezuinigd.

Reactie NMa

De persvoorlichter van de NMa laat weten pas aan het eind van de maand een besluit te nemen. “Of dat ja of nee is, daar doen wij geen mededelingen over. Meneer Zomer zegt dat het door kan gaan. Prima hoor. Toch hebben wij nog geen officieel besluit genomen.” (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Acuut ingrijpen Zeeuwse ziekenhuizen niet nodig

Rob Zomer: ‘Fusie in Zeeland gaat door’

CZ dreigt Zeeuwse ziekenhuizen

Bestuurders Zeeuwse ziekenhuizen stappen op

Pieter Vierhout gaat Zeeuwse ziekenhuizen besturen

CSZ onderzoekt Zeeuwse ziekenhuizen

3 REACTIES

  1. Alles weten over mededingingsrecht in de Cure en de Care? Wat voor vrijstellingen bestaan er voor samenwerkingsovereenkomsten en wat voor uitzonderingen bestaan er op kartelvorming? Op 30 juni aanstaande organiseert Medilex een speciale bijeenkomst over dit thema voor RvB uit Cure & Care.

  2. Lees alle reacties
  3. N.a.v. de reactie van H.Meerman.
    Bedrijfseconomisch is het beste ,SAMENWERKEN ! met je collega ziekenhuizen in de Omgeving . Ga terug naar je Kerntaken en hou je daar mee bezig. Gespecialiseere Zorg is er in een klein landje als NL voldoende in de omgeving.
    Zeeuws Vlaanderen ; Brugge & Gent. Zeeland; Erasmus MC Rotterdam of Breda voor de Hartchirurgie; etc..Je alleen bezig houden en keuzes maken levert heel veel Euro s op!

  4. CSZ vond de belangrijkste reden voor fusie: bedrijfseconomisch.
    Verdedigbaar als je de bevolking
    (patiënten/premiebetalers) niet vergeet. Moeder en kindzorg weghalen bij de grootste bevolkingsdichtheid (Walcheren) is voor die mensen niet acceptabel (en dat kon men weten). Zij zien daarin geen kwaliteitsstreven in de zin van goede zorg maar streven naar lage kosten bij een financieel tekort in Goes (slecht bestuur) Lage kosten op de werkvloer dan wel te verstaan,nog te versterken met verdere verlaging van aantal handen aan bed. Bestuurlijk mag er nog steeds veel geld worden uitgegeven. Wat krijgen de Walcherse patienten daar voor terug? Raken ze hun goede ziekenhuis zelfs zo niet kwijt?
    Kwaliteit aanprijzen, nu de beurs leeg is, als reden voor fusie aan de eigen boze patiënten-adherentie valt niet mee. Zorg werd toch vraaggestuurd? Hebben de Walchenaren niet gevraagd om hun goede zorg op Walcheren te houden?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.