Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NMa richt pijlen op zorg

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) blijft handhavend optreden in de zorgsector. De toezichthouder is niet van plan gehoor te geven aan een oproep van diverse maatschappelijke organisaties zoals werkgeversorganisatie VNO-NCW en ZN om de zorgsector met rust te laten.
NMa richt pijlen op zorg

“We moeten handhavend optreden nu de gereguleerde markwerking nog een kasplantje is. Vooral om nieuwe toetreders een kans te geven,” aldus bestuursvoorzitter Peter Kalbfleisch. Hij deed zijn uitspraak donderdag tijdens de presentatie van de NMa-agenda voor de komende twee jaar. De toezichthouder vindt dat de zorgaanbieders genoeg tijd hebben gehad om zich te verdiepen in de regels rond onder meer kartelvorming.

Ziekenhuisfusies

De NMa kijkt speciaal naar de thuiszorg, de samenwerking van ziekenhuizen, de farmacie en de inkoopmacht van zorgverzekeraars. Bestuurslid Henk Don van de NMa verwacht niet dat de NMa-goedkeuring voor de fusie van de Zeeuwse ziekenhuizen navolging zal krijgen. De ziekenhuizen mochten fuseren omdat de continuïteit van de zorg in de regio in het geding was. “Dit is een unieke zaak. Ik zie geen regio waar dit op deze manier gaat spelen”, aldus Don.

Inkoopmacht

Ziekenhuizen moeten gaan uitkijken. Het aantal samenwerkingsverbanden in de sector neemt toe en de NMa zal scherp in de gaten houden of deze de mededinging niet ongewenst beperken. Een belangrijk uitgangspunt bij zorgverzekeraars is dat inkoopmacht in beginsel geen mededingingsrechtelijk probleem oplevert, zolang er op de zorgverzekeringsmarkt voldoende concurrentie tussen zorgverzekeraars bestaat waar verzekerden van profiteren. De NMa zal er op toezien dat concurrentie niet wordt beperkt door collectieve afspraken onder zorgverzekeraars.

Thuiszorgsector

De NMa verwacht dat de thuiszorgsector belangrijke stappen voorwaarts zal maken om te voldoen aan de mededingingsregels. Ook zal zij zich verder verdiepen in de farmaceutische sector. Tenslotte wil de NMa zoveel mogelijk duidelijkheid geven over wat er wel en niet kan in ketenzorg aan chronisch zieken. De mededingingsautoriteit gaat erop toezien dat de mogelijkheden van de consument om voor kwaliteit te kiezen niet worden bedreigd. (Zorgvisie – Eric Bassant / Carina van Aartsen)

Lees ook:

NMa gaat harder optreden

Organisaties tegen hard optreden NMa in de zorg

‘Tussen NZa en NMa gaapt zwart gat’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.