Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NPCF: ‘Arbodienst mag medische gegevens niet uitgeven’

Patiëntenfederatie NPCF is ontstemd dat arbodiensten medische gegevens van zieke werknemers aan hun werkgevers hebben doorgespeeld. Dit schrijft de federatie op haar website in reactie op een onderzoek van het College bescherming persoonsgegevens (CBP).
NPCF: ‘Arbodienst mag medische gegevens niet uitgeven’

Het CBP heeft tijdens onderzoek bij twee arbodienstverleners geconstateerd dat zij in strijd met de wet medische gegevens van zieke werknemers verwerken. NPCF-directeur Wilna Wind reageert hierop: ‘Medische gegevens doorspelen is uit den boze. Een patiënt en werknemer moet er vanuit kunnen gaan dat alle wetten en ook de fatsoensnormen in acht worden genomen als het over medische gegevens gaat. Ik vind het ongehoord dat arbodiensten op deze manier over de schreef zijn gegaan.’


Privacy

Onlangs nog riep NPCF op tot actie om de privacy van patiënten beter te beschermen, toen het CBP aantoonde dat zorginstellingen nog steeds laks omgaan met patiëntgegevens. Onbevoegde medewerkers bleken toegang te hebben tot digitale patiëntendossiers.

Regels

Wind: ‘Er zijn wetten en regels, en toch gaat het nog mis. Wij vinden niet alleen dat er sancties moeten staan als de regels overtreden worden, maar we doen ook een oproep aan de mensen die met medische gegevens omgaan. Die moeten zich er goed van bewust zijn dat zij toegang hebben tot de meest privacygevoelige informatie, en daar ga je fatsoenlijk mee om.’

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.