Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NPCF doet toch boos tegen Klink over EPD

Mario Gibbels
Zo’n beetje de grootste voorvechter van de invoering van het landelijk EPD, de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF), heeft toch iets gevonden om boos over te zijn. Minister Klink van VWS komt volgens de federatie namelijk zijn afspraken over de toegang van de patiënt tot het EPD niet na.

De paragraaf van de onlangs vastgestelde uitgangspuntennotitie over de toegang van de patiënt tot het EPD verbaasde de federatie. De NPCF richt zich direct tot Klink: “U hebt namelijk expliciet toegezegd dat de burger elektronisch inzage krijgt in zijn loggegevens, de verwijsindexgegevens én zijn medische gegevens.” Op dit laatste punt wijkt Klink nu af.

‘Verantwoord tonen’

Klink in de notitie: “Ten aanzien van toegang tot het medisch dossier geldt dat gezocht wordt naar een wijze van ‘verantwoord tonen’ aan de patiënt van relevante medische gegevens, zodat deze op zinvolle en begrijpelijke wijze toegang heeft. In aanvulling hierop hebben LHV en NHG een basisset van gegevens uit het dossier beschreven waartoe een patiënt zonder meer en buiten de zorgverlener om toegang toe kan hebben.” Het bevreemde de NPCF om in de uitgangspuntennotitie te lezen dat er beperkingen ten aanzien van de toegang van de patiënt tot zijn medische gegevens zijn afgesproken. Vooral het feit dat er met hen hierover geen overleg is gepleegd steekt de NPCF. “Het past niet om in een akkoord tussen VWS en de genoemde koepels dit voor patiënten essentiële punt weg te geven.”

Geen meewerking

Nu gaat de NPCF dus tegenstribbelen: “Uitgangspunt is en blijft voor ons dat iedere burger elektronisch toegang heeft tot al zijn medische gegevens die via het EPD en andere elektronische netwerken uitgewisseld worden. Van enige beperking van dit uitgangspunt door het eenzijdig vaststellen van basissets kan wat ons betreft dan ook geen sprake zijn. De NPCF zal niet meewerken aan beperking van de toegang van de patiënt tot zijn medische gegevens.” (ICTzorg – Hein Bosman)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.