Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NPCF onderzoekt alternatief hervorming zorg

Mark van Dorresteijn
Patiëntenfederatie NPCF gaat samen met enkele andere organisaties, waaronder Buurtzorg Nederland, een alternatief bedenken voor de hervormingsplannen van staatssecretaris Van Rijn.
NPCF onderzoekt alternatief hervorming zorg
Foto: NPCF

Het idee is ontstaan na de uitzending van tv-programma Nieuwsuur. In het programma kwam de gemeente Deventer aan bod. De gemeente heeft het plan om vrijwilligers en werklozen in te zetten bij de persoonlijke verzorging van mensen thuis.

Idiote uitwas

De NPCF vindt dat persoonlijke verzorging van mensen, zoals wassen maar ook protheses aandoen, niet overgelaten kan worden aan vrijwilligers en werklozen. ‘Je kunt de situatie in Deventer een idiote uitwas noemen maar niets wijst er op dat dit een uitzondering blijft. Gemeenten krijgen in de plannen van staatssecretaris Van Rijn totale beleidsvrijheid. Hierdoor kun je nog meer gekkigheid verwachten’, zegt directeur Wilna Wind van patiëntenfederatie NPCF. ‘Los daarvan: er bestaat een grote kans dat door de plannen van Van Rijn de zorg kwalitatief een stuk slechter wordt, omdat het aan de willekeur van gemeenten wordt overgelaten. Daarnaast zullen de bezuinigingen niet gehaald worden door de hoge uitvoeringskosten.’

Zorgen

Patiëntenfederatie NPCF maakt zich al langer zorgen over de gevolgen van de plannen van staatssecretaris Van Rijn voor mensen die langdurige zorg nodig hebben. De patiëntenfederatie heeft veel moeite met de snelheid waarmee Van Rijn grote veranderingen wil doorvoeren, terwijl gemeenten en vaak kwetsbare mensen er niet klaar voor zijn. Ook de plannen om een knip aan te brengen tussen verzorging (Wmo) en verpleging (AWBZ) is de patiëntenfederatie een doorn in het oog. Verpleging en verzorging zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en het opknippen ervan leidt tot grote nadelen voor zowel cliënten als professionals. Cliënten zullen naast de verschillende loketten voor de toegang tot de zorg geconfronteerd worden met onnodig veel verschillende medewerkers. Het risico bestaat dat de zorg sterk versnipperd wordt. Of dat mensen van loket naar loket worden gestuurd zonder dat ze echt geholpen worden.

2 REACTIES

  1. NPCF, bedenk dat alternatief svp NIET met de gevestigde organisaties. Zorg voor de dwarskijkers en frisdenkers waarover bijv Jan Rothmans sprak bij InvoorZorg. En maak het plan zo dat je als gewone burger niet afhankelijk bent van ondeskundige plaatselijke politici, maar het echt zelf kan regelen.

  2. Lees alle reacties
  3. Nu begint de Patiëntenfederatie NPCF zich pas af te vragen hoe de verandering in ze zorg gaat verlopen. En er moet eerst ook nog een TV uitzending komen.
    Al die zorg instituten/inspecties — waar gigantische salarissen worden verdiend — komen pas in het geweer als de man in de straat onderhand ook weet hoe het zit.
    Zich preventief opwerpen bij de minister en staatssecr is er kennelijk niet bij.
    Slaap maar lekker door; de patient is de dupe (niet dat ze daar mee zitten)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.