Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NPCF toetst uitbreiding VMS

Drie Nederlandse ziekenhuizen doen mee aan een pilot van het Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) waarbij patiënten de mogelijkheid krijgen om zelf incidenten te melden. Aan de hand van de resultaten bekijkt de NPCF of ze de methode kan standaardiseren om te kunnen voegen aan het Veiligheids Management Systeem (VMS).
NPCF toetst uitbreiding VMS

De ziekenhuizen die meedoen aan de pilot van de NPCF zijn het Sittardse Orbis medisch en zorgconcern, het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht.

Voorvallen

De voorvallen die de federatie wil meten in de pilot houden het midden tussen klachten en tevredenheidsmetingen. Laurian Zwart van de NPCF licht toe: “Patienten ‘zien dingen’ die zorgverleners niet altijd zien of merken. Ook dingen die te maken hebben met veiligheid. Bijvoorbeeld: “waarom wordt de vloer gedweild vlak voor ik moet douchen? “ of “waarom heeft de infuusvloeistof ineens een donkerdere kleur dan andere keren?”.”

Standaard

Wanneer de pilot kwalitatief en kwantitatief genoeg oplevert, dan is het de bedoeling dat ziekenhuizen de vragenlijst standaard opnemen in het VMS. (Zorgvisie – Hanneke Bruggeman)

Lees ook:

Ziekenhuizen lopen achter met veiligheid

Zorgen over veiligheid patiënt

Gebrek aan rekenvaardigheid brengt zorg in gevaar

Patiëntveiligheid matig bij samenwerkende afdelingen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.