Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NPCF: ‘Ziekenhuizen moeten open zijn over besmetting’

Patiëntenorganisatie NPCF vindt dat ziekenhuizen patiënten moeten voorlichten over de aanwezigheid van gevaarlijke bacteriën of virussen. Op die manier kunnen patiënten geïnformeerd kiezen in welk ziekenhuis ze behandeld willen worden.
NPCF: ‘Ziekenhuizen moeten open zijn over besmetting’

Naast de meldplicht over besmetting vindt de NPCF het ook belangrijk dat patiënten nauwer betrokken worden bij hun behandeling. “Het is in het belang van de veiligheid van patiënten dat alle benodigde hygiënemaatregelen getroffen worden”, schrijft de NPCF. “Patiënten kunnen actief bijdragen aan die veiligheid. Zo kunnen zij erop letten of verpleegkundigen hun handen wassen of in het bijzijn van de patiënt schone handschoenen aantrekken. Als dit niet het geval is, moeten patiënten de verpleegkundigen daar actief op aanspreken.”

Infectie

De NPCF reageert met haar uitspraken op het verhaal van een tweejarig jongetje dat zwaar gehandicapt raakte nadat hij als baby in het Diakonessenhuis in Utrecht was geïnfecteerd door het Rotavirus. De NPCF vindt dat ziekenhuizen patiënten bijtijds moeten informeren als er sprake is van een virus dat rondwaart. Patiënten moeten ook weten wat de gevaren zijn en welke maatregelen het ziekenhuis neemt om besmetting te voorkomen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘Maasstad Ziekenhuis pakte infecties te laat aan’

Patiënt besmet medewerkers UMCG met schurft

NPCF-directeur Wind ziet rol voor patiëntenbeweging bij ontwikkeling kwaliteitsnormen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.