Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

NVZ beticht VWS van rekenfouten

Mark van Dorresteijn
Ziekenhuizen hebben het budgettair kader zorg niet met 549 miljoen euro overschreden, zoals het ministerie van VWS heeft berekend, maar met slechts 65 miljoen euro. Het foutieve bedrag van het ministerie is gebaseerd op rekenfouten. Dat heeft de NVZ vereniging van ziekenhuizen betoogd voor de rechter.
NVZ beticht VWS van rekenfouten

Op 12 oktober diende het spoedappèl dat het ministerie had aangespannen tegen de uitspraak van de rechtbank van Den Haag op 14 september. De rechter haalde toen een streep door de korting van 549 miljoen euro die VWS de ziekenhuizen voor 2011 had opgelegd. Met het spoedappèl wilde het ministerie alsnog proberen de korting erdoor te drukken, omdat de bezuiniging al is ingeboekt bij de VWS-begroting voor 2011.

Overschrijdingen

Volgens de NVZ bedroeg de overschrijding in 2009 65 miljoen euro. De brancheorganisatie baseert zich op onderzoek van Prismant in september. Volgens Prismant kort VWS ten onrechte ook de medisch specialisten in loondienst, waardoor er dubbeltellingen ontstaan ter grootte van 89 miljoen euro.

Optelling cijfers a-segment

De tweede fout betreft de optelling van de cijfers voor het a-segment, waarvoor de tarieven van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de basis vormen, met die van het b-segment, die zijn gebaseerd op de schadelastgegevens van verzekeraars. Volgens de NVZ zijn deze bronnen echter niet vergelijkbaar, omdat de wijze van toerekenen naar het boekjaar wezenlijk verschilt. Door deze fout ontstaat een dubbeltelling van 230 miljoen euro. De NVZ vindt deze fout opvallend, omdat de minister van VWS in een andere rechtszaak de Orde van Medisch Specialisten deze fout juist verwijt. De NVZ wijst er verder op dat de financiering van de geleverde zorg in 2009 geen enkel probleem was.

1,2 miljard winst

De zorgverzekeraars konden de vermeende overschrijdingen immers eenvoudig betalen uit hun inkomsten en maakten in 2009 samen ruim 1,2 miljard euro winst. Ook vindt de NVZ dat VWS zich verschuilt achter “de toestand van ’s Rijks financiën”; het Nederlandse tekort in Europees verband is immers relatief klein.

Edith Schippers

De rechter doet waarschijnlijk op 16 november uitspraak. Mocht de korting alsnog doorgaan, dan komt de kwaliteit van zorg in gevaar, waarschuwt de NVZ. Als VWS verliest, krijgt de kersverse minister van VWS, Edith Schippers, een tegenvaller van een half miljard euro voor haar kiezen. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

‘Nieuwe tarieven ziekenhuiszorg vertraagd’

VWS wil specialisten extra korten in 2011 en 2012

Klink mag ziekenhuizen niet korten van rechter

Klink in beroep tegen uitspraak ziekenhuiskorting

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Wat een fantastisch business model! Je maakt 1,2 miljard winst, maar omdat dat blijkbaar minder is dan was gehoopt, schakel je de overheid in om bij de specialisten en de ziekenhuizen nog ruim een miljard extra te vorderen onder het motto van ” overschrijdingen”. Hoe misselijkmakend wil je het hebben. Het lijkt me duidelijk wie de beste lobbyisten/geldschieters heeft in Den Haag.

  3. @anoniempje hierboven: maar waarom gaan die premie’s dan niet omlaag, maar omhoog? En de directeur van een verzekeringsmij rijdt denk ik ook niet in een Ford Fiesta rond, maar in iets van enige maten groter. En ook de managers daaronder rijden vast een leuke kar (ik schat minimaal Audi A6, BMW 5 oid). En de panden waarin ze zijn gehuisvest, moet daar nou per se allemaal marmer in???
    Daar valt echt wel wat te halen hoor!

  4. 1,2 miljard winst??!!! En waarom krijgt iedereen, behalve de verzekeraars, de schuld van zgn kostenoverschrijdingen, waarbij in het midden gelaten welk gedeelte al of niet terecht is? Lijkt mij dat ook zij niet geheel vrijuit gaan. Ga daar eens wat marge afromen om alle kosten te betalen.

  5. Een overschrijding moet VWS kunnen verdedigen. Zo te zien lukt dat heel slecht, al een jaar lang. Dus VWS moet huiswerk overmaken en laten controleren!
    1.2 miljard winst bij de Zorgverzekeraars????? De oplossing lijkt me eenvoudig: betaal daar de overschrijding van. Er is ook veel meer zorg voor geleverd!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.