Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NVZ daagt Slotervaartziekenhuis

De NVZ vereniging van ziekenhuizen wil een rechtszaak aanspannen tegen bestuursvoorzitter Aysel Erbudak van het Slotervaartziekenhuis. Erbudak is in oktober 2007 uit de vereniging gestapt maar zou nog een bedrag aan achterstallige contributie moeten betalen van ruim negentigduizend euro.

Vanmiddag heeft de NVZ het Slotervaartziekenhuis een ultimatum gesteld van twee dagen. Erbudak is vast van plan het op een rechtszaak aan te laten komen. “Ze denken: we krijgen het Slotervaartziekenhuis wel op de knieën. Nou, dat dacht ik dus niet.”

Geen aandacht

Erbudak zegde haar lidmaatschap op van de NVZ omdat de vereniging niets voor haar ziekenhuis deed toen het in 2006 in zwaar weer verkeerde. In dat jaar vroeg het Slotervaartziekenhuis de contributie terug omdat de NVZ geen aandacht schonk aan de belangen van een ‘commercieel ziekenhuis’ als het hare.

‘Inspirerend voorbeeld’

Volgens Erbudak heeft de NVZ er van alles aan proberen te doen om haar als lid te behouden, omdat men bang is dat meerdere ziekenhuizen haar voorbeeld zullen volgen. In een brief van 30 september vorig jaar noemt de huidige NVZ voorzitter Roelf de Boer het Slotervaartziekenhuis nog ‘een inspirerend voorbeeld voor de ziekenhuizen in Nederland’. Hij zegt van harte te hopen dat het Slotervaartziekenhuis lid wil blijven. De Boer bood Erbudak zelfs deelname aan een bestuurscommissie van de NVZ aan. Erbudak: “Roelf de Boer heeft mij in een persoonlijk gesprek nog gezegd dat ik heel goed paste bij de nieuwe koers die de NVZ wilde gaan varen.”

Buitengesloten

Erbudak beticht de NVZ ervan zich op te stellen als een instituut en niet als vereniging. Een ziekenhuis dat geen NVZ-lid is, wordt buitengesloten van opleidingen en trainingstrajecten, zo merkt Erbudak. Het college ziekenhuisopleidingen dreigt de verpleegkundige vervolgopleidingen en opleidingen voor radiodiagnostisch laborant, operatie- en anesthesieassistent in het Slotervaartziekenhuis niet te erkennen. En het ziekenhuis kan niet aan de verplichtingen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg voldoen omdat het niet mag deelnemen aan veiligheidsmanagementprojecten.

Geen imagocampagne nodig

Het bedrag dat Erubudak moet terugbetalen betreft de contributie over het jaar 2008 en de bijdrage voor de imagocampagne 2008. Volgens Erbudak is haar door de vorige voorzitter Joan Leemhuis Stout gezegd dat opzeggen met onmiddellijke ingang mogelijk was. Ook is Erbudak het er niet mee eens dat zij moet betalen voor deelname aan de ‘imagocampagne’ waaraan haar ziekenhuis niet heeft meegedaan. Zo’n campagne heeft het Slotervaartziekenhuis helemaal niet nodig, stelt ze.

Niet waar

De NVZ is het niet met de kritiek van Aysel Erbudak eens. Volgens woordvoerder Elise de Jong klopt het niet dat je voor het voldoen aan de eisen van een veiligheidsmanagement systeem lid moet zijn van de NVZ. “Wij hebben programma’s voor onze leden, daar kan je alleen aan deelnemen als je lid bent. Maar je mag best zelf een veiligheidsmanagement systeem opzetten. Als het maar aan de normen voldoet.

Het Slotervaartziekenhuis kan nog steeds erkenningen krijgen voor haar opleidingen. Ook daarvoor hoef je geen NVZ lid te zijn. Hoogstens is het voor niet-leden duurder.”

Geen precedentwerking

De Jong ontkent dat er ooit sprake zou zijn geweest van mogelijke korting op het lidmaatschap of gedeeltelijke teruggave van dat geld. “Dat zou ongewenste precedentwerking hebben. Je kunt je dat niet permitteren tegenover de andere leden.” De NVZ erkent wel dat zij graag het Slotervaartziekenhuis graag binnenboord had willen houden. “Alle ziekenhuizen zijn lid en dat willen wij graag zo houden. Hoe meer leden, hoe meer invloed je kunt uitoefenen als brancheorganisatie”. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Slotervaart schrijft zwarte cijfers

Nog een week voor IJsselmeerziekenhuizen

Ziekenhuizen voldoen nog niet aan veiligheidsnorm

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.