Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NVZ stopt cassatie tegen VWS

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De NVZ vereniging van ziekenhuizen heeft de cassatieprocedure tegen de staat over de korting van 314 miljoen euro ingetrokken. Met de juridische procedure wilde de NVZ duidelijkheid krijgen over wie verantwoordelijk is voor overschrijdingen.
NVZ stopt cassatie tegen VWS

Aanleiding voor het intrekken van de rechtszaak is het hoofdlijnenakkoord dat de ziekenhuizen begin juli hebben afgesloten met zorgverzekeraars en VWS. Daarin is afgesproken dat bij overschrijdingen de ziekenhuizen niet automatisch de rekening hoeven te betalen. In plaats daarvan zullen partijen samen bekijken wat precies de oorzaak van de overschrijdingen is. Die analyse moet de basis zijn voor verdere besluitvorming.

NVZ: korting is onrechtmatig

De cassatie bij de Hoge Raad volgde na eerdere uitspraken van de rechtbank van Den Haag en het gerechtshof in Den Haag. Op 14 september 2010 oordeelde de rechtbank dat de bezuiniging van 314 miljoen euro, vanwege overschrijdingen in 2009, onrechtmatig was. Door het b-segment van vrije prijzen te creëren was de overheid hiervoor zelf verantwoordelijk, omdat zij zo feitelijk een openeinderegeling had gemaakt.

Gerechtshof: bezuiniging mag wel

Maar het gerechtshof in Den Haag haalde eind 2010 een streep door deze verrassende uitspraak en stelde dat de rechter terughoudend moet zijn als het om bezuinigingen gaat. Tenzij deze overduidelijk onrechtmatig waren. Dat was niet het geval, oordeelde deze hogere rechter.

VWS eist einde cassatie

In januari 2011 diende de NVZ formeel het cassatieverzoek in. Volgens ingewijden eiste VWS bij de onderhandelingen over het ziekenhuisakkoord dat de NVZ de rechtszaak bij de Hoge Raad zou intrekken. Toen de nieuwe spelregels waren afgesproken, is de NVZ daarmee akkoord gegaan.

NVZ waarschuwt

De NVZ gaf in augustus al uitvoering aan het besluit, maar heeft er niet veel ruchtbaarheid aan gegeven, verklaarde NVZ-voorzitter Roelf de Boer tijdens een borrel van ZN op 27 september. De NVZ waarschuwt overigens opnieuw naar de rechter te stappen als de convenantspartijen zich niet aan de nieuwe spelregels houden. De brief van Hans Wiegel, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, was in de ogen van de NVZ de eerste overtreding van die regels. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Hoge Raad start met cassatie tegen staat

Cassatie hangt als zwaar van Damocles boven VWS

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.