Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NVZ vreest stagnatie

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De NVZ vereniging van ziekenhuizen vreest dat door de val van het kabinet belangrijke dossiers stil komen te liggen, terwijl ziekenhuizen juist zitten te springen om duidelijkheid. “De gezondheidszorg mag niet vleugellam raken.”
NVZ vreest stagnatie

Een belangrijk onderwerp is de invoering van prestatiebekostiging waarover minister Klink van VWS in januari een brief stuurde. Die zal grote financiële gevolgen hebben voor de bekostiging van ziekenhuizen. De Tweede Kamer moet die brief echter nog behandelen. Het debat staat gepland in maart. De kans is echter groot dat dit niet doorgaat. De Kamer beslist volgende week welke onderwerpen controversieel zijn. Die onderwerpen worden dan niet meer behandeld. Als één politieke partij prestatiebekostiging controversieel verklaart, gaat de behandeling niet door en staat de invoering op losse schroeven.

Kapitaallastenproblematiek

Hetzelfde geldt voor de kapitaallastenproblematiek, die onlosmakelijk is verbonden met de prestatiebekostiging. Ziekenhuizen wachten al jaren op duidelijkheid rond een overgangsregeling voor de afschaffing van het bouwregime in 2008. Klink beloofde de Tweede Kamer in oktober uitsluitsel te geven, maar zijn kapitaallastenbrief werd steeds opnieuw uitgesteld omdat het ministerie van Financiën dwars lag. Deze week zou Klink echter zijn kapitaallastenbrief echt publiceren, maar de val van het kabinet heeft nu roet in het eten gegooid. De NVZ stelt dat het niet zo kan zijn dat ziekenhuizen door deze kabinetscrisis opnieuw langer moeten wachten op duidelijkheid. Door het voortduren van de onduidelijkheid kunnen ziekenhuizen moeilijk langlopende financiële verplichtingen aangaan. De NVZ vreest zelfs dat een aantal ziekenhuizen in ernstige financiële problemen kan komen.

Bezuinigingen

Verder vraagt de NVZ zich af of de aangekondigde bezuinigingen volgend doorgaan of dat een volgend kabinet daar knopen over doorhakt. Ook de invoering van DOT (dbc’s op weg naar transparantie) per 2011 is onzeker. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Jan Aghina verlaat NVZD na mediation

NVZ: ‘Zet drie procent boven op dbc-prijs voor innovatie’

Geert Blijham wint eerste NVZ Penning

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.