Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NVZ waarschuwt Plasterk voor effecten inperking topsalarissen

Maarten Bakker
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) waarschuwt minister Plasterk van Binnenlandse Zaken voor “dramatische” effecten die de maatregelen ter beperking van de topinkomens zullen hebben op de ziekenhuiszorg. ‘We zullen vermoedelijk over enkele jaren een stijging zien van het aantal mislukte ICT-projecten en van het aantal minder succesvolle en kwalitatief niet goed presterende instellingen.’
NVZ waarschuwt Plasterk voor effecten inperking topsalarissen
Foto: ANP Bart Maat

Dat staat in een notitie die NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy aan minister Plasterk heeft gestuurd. Plasterk is binnen het kabinet verantwoordelijk voor de Wet normering topinkomens (WNT), waarmee de salarissen in de publieke sector vanaf 2015 teruggebracht worden tot op het niveau van ministers (bruto 144 duizend euro). Van Rooy heeft bij de algemene ziekenhuizen gepeild wat de effecten hiervan zijn..

Vrees

De NVZ-leden vrezen onder meer dat medisch specialisten geen zitting meer willen nemen in een raad van bestuur van een ziekenhuis. Het wordt “onmogelijk”om die nog voor deze functies te werven. Ook zouden de medisch specialisten niet meer de overstap willen maken van een maatschap naar een loondienstverband bij een ziekenhuis.

Inkomensdaling

Ervaren zorgbestuurder haken af voor een nieuwe functie, aldus de NVZ-notitie. Bij recente sollicitatieprocedures was het al moeilijk om tot een goede lijst van kandidaten te komen. ‘De inkomensdaling wordt als te groot ervaren.’ Zittende bestuurders blijven liever in hun huidige functie, want dan vallen ze onder het overgangsregime. Daarin hoeven ze pas na zeven jaar met hun salaris op het wettelijk niveau te zitten.

Dramatisch effect

Het tweede echelon in de ziekenhuizen wordt eveneens getroffen door komende salarisverlagingen, aldus NVZ.  Die zullen “ook een dramatisch effect hebben op de kwaliteit en het salaris van mensen in de laag onder de raad van bestuur”. Een algemeen ziekenhuis had al grote moeite om een directeur ICT te vinden, meldt NVZ aan minister Plasterk.

Verder vreest de vereniging dat het moeilijk wordt om goede leden voor de Raden van Toezicht te vinden.

Overigens is het nog niet zeker dat de nieuwe wettelijke maatregel op 1 januari van kracht gaat. De Eerste Kamer beslist er misschien pas na de jaarwisseling over.

1 REACTIE

  1. Tja, wellicht moeten we er als bestuur en management aan wennen dat de norm overal zal gaan gelden in de semi-publieke sector. Wanneer dat niet bevalt zal men wellicht een andere carriere moeten zoeken… By the way, in welke sector eigenlijk? Want de crisis is aan de andere sectoren ook niet voorbij gegaan, hoewel men daar meer in gepaste stilte lijdt(!) Dus het idee dat men overal meer zou kunnen verdienen is wel wat gedateerd inmiddels…
    Argumenten van NVZ klinken me trouwens buitengewoon merkwaardig in de oren; dat men geen goede ICT zou kunnen voeren wanneer men niet meer kan verdienen dat 144.000 bijvoorbeeld. Klinkt bijna als chantage…
    De vraag rijst dan ook meteen of er dan nu wel sprake is van briljante ICT voering; ik heb niet direct die indruk. Integendeel, ook ICT bedrijven hebben bakken met geld verdiend. Of projecten nu wel of niet bijdragen en/of succesvol worden afgerond, het kan blijkbaar allemaal ongestraft in de (ziekenhuis) zorgsector…
    Sterker, soms lijkt het er zelfs op dat men hiervoor beloond wordt.
    De perversiteit moet stoppen. Dergelijke bovenmatige kostenposten zijn bovendien misleidend voor burger en maatschappij; want het gaat in die hoedanigheden niet meer over de zorg maar over andersoortige (vermenging van) belangen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.