Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NVZD begint met accreditatie

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
De vereniging van bestuurders in de zorg NVZD, begint met het accrediteren van zorgbestuurders en het aanleggen van een register. Daartoe heeft de ledenvergadering donderdag besloten. De vereniging ziet accreditatie als een manier om het bestuur van zorginstellingen te professionaliseren en tegelijk aan de samenleving uit te leggen hoe de zorgbestuurders bijdragen aan verbetering van de gezondheidszorg.
NVZD begint met accreditatie
Foto: ANP

Directe aanleiding voor de accreditatie is de toenemende druk op bestuurders om verantwoording af te leggen over incidenten. ‘Het gaat erom dat je je legitimeert naar de buitenwereld,’ aldus prof. Kim Putters die met behulp van een klankbordgroep voor de vereniging in kaart heeft gebracht aan welke eisen een accreditatiesysteem moet voldoen. Hij adviseert een traject van drie jaar om tot een accreditatiesysteem te komen.

Eigen Handelen

Een belangrijk element in de beoordeling van de competenties van de zorgbestuurder wordt de organisatie van de reflectie. Bestuurders moeten op een structurele manier stilstaan bij hun eigen handelen, Dit kan in bijvoorbeeld intervisiegroepjes. Het hebben van nevenfuncties wordt als een pre gezien omdat bestuurders zo voeling houden met verschillende geledingen in de maatschappij.

Klankbordgroep

De circa 40 bestuurders die hebben deelgenomen aan de klankbordgroep zullen het spits afbijten voor het accreditatietraject. De NVZD zoekt nog auditoren die de deelnemers kunnen toetsen. De bedoeling is dat een accreditatie drie jaar geldig is. Waar het traject eindigt, is nog niet duidelijk. Op termijn kan de accreditatie wellicht worden opgenomen in de arbeidsovereenkomst van een zorgbestuurder.

 

De NVZD heeft ruim 800 leden. De vereniging claimt twee derde van alle zorgbestuurders te vertegenwoordigen. (Zorgvisie- Eric Bassant)

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.