Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa adviseert tegen hardheidsclausule

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert minister Ab Klink van Volksgezondheid om financieel noodlijdende ziekenhuizen te helpen met een vergoeding door het Zorgverzekeringsfonds of met een garantstelling door de overheid. De hardheidsclausule, het idee van de commissie Havermans, zou te specifiek zijn om de problemen op te lossen.
NZa adviseert tegen hardheidsclausule

Nieuwbouwproblemen

Door de invoering van het nieuwe systeem voor de bekostiging van kapitaallasten hebben ziekenhuizen twee problemen met hun nieuwbouw. Het boekwaardeprobleem en het exploitatieprobleem.

Boekwaardeprobleem

Het boekwaardeprobleem ontstaat wanneer de oorspronkelijke afschrijvingstermijn van nieuwbouw niet volledig is verstreken, terwijl het gebouw functioneel verouderd is. Het gaat om immateriële activa die niet volledig zijn afgeschreven, maar ook materiële vaste activa die minder waard zijn geworden dan hun waarde in het jaarverslag. Een andere oorzaak van het probleem is het wegvallen van een geldstroom, zodat de gegarandeerde vergoeding vervalt.

Oplossing NZa

Om dit probleem te verzachten stelt de zorgautoriteit een vergoeding voor, die “rechtstreeks ten laste van het vereveningsfonds van de Zorgverzekeringswet” komt. De NZa heeft begrepen dat de hiervoor benodigde wetswijziging wordt voorbereid “met het oog op de voorgenomen aanpassingen in de structurele bekostiging van medisch specialistische zorg”.

Exploitatieprobleem

Volgens de NZa bestaat het exploitatieprobleem uit twee obstakels voor ziekenhuizen met nieuwbouw. Het eigen vermogen van de zorgaanbieders schiet sterk te kort om bestand te zijn tegen meerdere verliesgevende jaren. Het tweede obstakel ligt er voor ziekenhuizen die hun bouwplannen goedgekeurd zagen door het bouwcollege, die de marktmeester was onder het oude vastgoedregime. Door het goedkeuren van deze plannen kunnen zij niet worden stopgezet of gewijzigd.

Oplossing NZa

De NZa wil berekenen hoe groot de tekorten zijn en ook deze laten vergoeden door het Zorgverzekeringsfonds. Een tweede mogelijkheid is een garantstelling voor de kosten door de overheid. Als alternatief zou de overheid ook een achtergestelde rentedragende lening kunnen verstrekken aan noodlijdende ziekenhuizen.

Wet toelating zorginstellingen

Dit advies voor een overgangsregeling geldt voor investeringen die gedaan zijn onder het oude bouwregime van de Wet toelating zorginstellingen. Ziekenhuizen met nieuwbouw die is gerealiseerd na 2008 komen niet in aanmerking voor de geadviseerde “oplossingen” van de NZa. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees meer:

Het advies van de NZa (PDF)

Lees ook:

NZa wil marktwerking beperken met prijsplafond

Klink komt met overgangsregeling hardheidsclausule

’s Heeren Loo stapt in nieuwbouwproject

Ziekenhuis start mobiele radiologieafdeling

Opbrengst verkoop gebouwen blijft in zorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.