Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa claimt rol in fusietoets

Redactie Zorgvisie
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wil samen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zorgfusies gaan toetsen. Dat schrijft de NZa in reactie op een brief van minister Klink. Klink kondigde hierin aan dat de IGZ in plaats van de NZa zorgfusies moet gaan toetsen.

Minister Klink wil dat de inspectie een fusieverzoek eerst inhoudelijk op kwaliteit toetst, alvorens de fusiepartners het plan voorleggen aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Momenteel levert de IGZ in een aparte bijlage haar inbreng bij de zienswijze van de NZa. Als het aan de minister ligt, worden bij de nieuwe fusietoets deze rollen omgedraaid. Klink schrijft: “Wij willen een zorgspecifieke fusietoets door de IGZ. Vanzelfsprekend waar relevant voor het vraagstuk rondom continuïteit van zorg met inbreng van kennis van de NZa.”

Zorgfusies

De NZa reageerde afgelopen week op de plannen van Klink door een fusietoets voor te stellen waarin zowel zijzelf als de IGZ een rol krijgen. In dit voorstel oordeelt de NZa over de gevolgen van de voorgenomen fusie voor de toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg, de IGZ beoordeelt de gevolgen voor de kwaliteit. In tweede instantie bekijkt de NMa de fusie. Woordvoerder Silvie de Peijper van de NZa legt uit: “In de huidige situatie is het zo dat wij onze zienswijze geven, maar de NMa een oordeel velt over een voorgenomen fusie. Zij kan ons advies naast zich neerleggen. Wij zijn voorstander van een getrapte fusietoets, waarbij eerst de NZa en de IGZ bepalen of een fusie in het belang is van de consument. Ik kan niet zeggen of de rol van de IGZ hierin groter wordt dan die van de NZa nu of omgekeerd.”

Rol van de NZa

Hoogleraar zorgeconomie Marcel Canoy van de Universiteit van Tilburg zegt het plan van Klink verrassend te vinden. De rol van de IGZ bij het toetsen van fusies moet volgens hem niet te groot worden. “De IGZ bekijkt of een instelling aan de minimale kwaliteitseisen voldoet. Ik snap dat instellingen ook na een fusie aan kwaliteiteisen moeten voldoen. Maar een fusie gaat niet alleen over minimale kwaliteitseisen, maar ook over betaalbaarheid en toegankelijkheid. Een rol van de NZa ligt daarbij voor de hand.” Econoom Erik Schut van de Erasmus Universiteit maakt de vergelijking met de Zeeuwse ziekenhuisfusie. “De IGZ heeft bij deze casus de fusie uiteindelijk doorgedrukt. De NZa zou echter als marktmeester de taak moeten hebben om een integrale afweging van prijs en kwaliteit te maken. In dat opzicht zou het logischer zijn als de IGZ aan de NZa adviseert en het uiteindelijke oordeel bij de NZa komt te liggen.” De IGZ bevestigt dat haar rol straks groter zal worden. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Inspectie gaat fusie toetsen

Schenk: ‘Geef NZa vetorecht bij fusietoezicht’

NZa: fusie AMC en VZA is niet wenselijk

Raad van State: geen strengere fusietoets zorg

Kamer wil zorgspecifieke fusietoets

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.