Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NZa: fusie AMC en VZA is niet wenselijk

Redactie Zorgvisie
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vraagt de NMa om een onderzoek naar de voorgenomen fusie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) en het Verenigd Ziekenvervoer Amsterdam (VZA). De NMa meldt dat zij de fusie al heeft onderzocht en geen bezwaren heeft tegen het plan.
NZa: fusie AMC en VZA is niet wenselijk

De NZa vreest dat de fusie nadelig uitpakt voor de kwaliteit en de betaalbaarheid van de acute zorg in de regio Amsterdam. De zorgautoriteit heeft besloten vanaf 2011 een vergunning te verlenen aan één ambulancedienst per regio. Als het VZA die vergunning krijgt en de fusie doorgaat, worden de meldkamer, de ambulancedienst en het ziekenhuis geregeld door één partij. De NZa ziet meerdere bezwaren tegen deze zorgmonopolist in de regio.

Concurrentie

Er kan een commerciële prikkel zijn om zoveel mogelijk patiënten naar het ‘eigen’ AMC te sturen, denkt de NZa. Dit terwijl de keuze voor een ziekenhuis natuurlijk moet worden gemaakt op medische gronden. De NZa ziet ook een risico voor de concurrentie van de ziekenhuizen in de regio Amsterdam. De ambulance zal immers geneigd zijn vaker voor het AMC te kiezen, volgens de zorgautoriteit.

NZa en NMa

Financiële prikkels mogen geen enkele rol spelen bij de keuze voor een ziekenhuis, meldt de NZa. Het ambulancepersoneel moet kiezen in het belang van de patiënt. Aangezien dit mogelijk niet vanzelfsprekend is na de fusie heeft de zorgautoriteit de NMa gevraagd om de fusie te onderzoeken. De mededingingsautoriteit laat weten dat zij deze fusie al heeft onderzocht. Het AMC en het VZA mogen doorgaan met de fusie. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

NZa werkt aan beperking macht grote zorgconcerns

OK-medewerkers leggen convenant aan NMa voor

Gedoe om bouw zorghotel AMC

Antonius Ziekenhuis wil fusie ambulancediensten

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.