Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: Gemini blijft ‘gevoelig ziekenhuis’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
In een brief aan burgemeester Koen Schuiling van Den Helder laat de NZa weten dat het Gemini Ziekenhuis spoedzorg moeten blijven leveren en daarvoor een beschikbaarheidsbijdrage krijgt van de NZa.
Gemini Ziekenhuis.jpeg

Het ziekenhuis is essentieel ten aanzien van de 45-minutennorm voor spoedeisende hulp, zo schrijft NZa-bestuursvoorzitter Marjan Kaljouw.

Gemini Ziekenhuis
Burgemeester Schuiling stuurde de NZa op 9 augustus een brief omdat de gemeente zich zorgen maakt over het ziekenhuis, dat onderdeel is van de Noordwest Ziekenhuisgroep. Men is bang dat het Gemini Ziekenhuis wordt uitgekleed en geen volwaardig basisziekenhuis blijft, als de plannen van het ziekenhuisbestuur doorgaan. In juli maakte het bestuur van de ziekenhuisgroep bekend dat de ‘complexe, meerdaagse hartzorg’ van de locatie Den Helder gaan verdwijnen. Ziekenhuispersoneel en gemeente vrezen dat dit het begin is van het einde. Dat nu weerlegt de NZa met deze brief.

NZa
Conclusie van de NZa is dat de spoedeisende hulp en acute verloskunde geborgd moeten blijven op de huidige locatie van het Gemini Ziekenhuis. Het ziekenhuis is immers een gevoelig ziekenhuis, wat wil zeggen dat mensen het binnen 45 minuten moeten kunnen bereiken als zij spoedzorg nodig hebben. Deze bereikbaarheidsnorm wordt niet meer gehaald als ambulances inwoners uit de regio in het vervolg met spoed naar de locatie Alkmaar moeten vervoeren.

Zorgverzekeraars
Dit betekent een verplichting voor de ziekenhuisgroep om aan alle vereiste randvoorwaarden te voldoen. Voor de overige ziekenhuiszorg gelden er bereikbaarheids- en tijdigheidsnormen. De zorgverzekeraars dienen ervoor te zorgen dat de zorg beschikbaar is binnen deze normen. De NZa ziet hierop toe, samen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg als het om kwaliteitsvereisten gaat. Daarbij laat de NZa weten eerst het definitieve besluit van de Noordwest Ziekenhuisgroep af te wachten. 

Noordwest Ziekenhuisgroep
Bestuursvoorzitter Joop Hendriks heeft aan Zorgvisie laten weten dat het vertrek van de meeste cardiologische zorg uit Den Helder nog niet definitief is. De ziekenhuisgroep heeft een onderzoekscommissie ingesteld die in oktober met een rapport zal komen. Op basis daarvan neemt het bestuur zijn besluit.  

Dossier Concentratie en Netwerken
Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.