Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NZa: groen licht voor prestatiebekostiging

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert minister Klink van VWS om het segment van vrije prijzen uit te breiden naar vijftig procent. De PvdA keerde zich vorige week tegen deze plannen.
NZa: groen licht voor prestatiebekostiging

De ontwikkeling van de prijzen en de omzetten is in het b-segment van vrije prijzen zo gunstig dat uitbreiding van het b-segment naar vijftig procent per 2011 verantwoord is, constateert de NZa in de monitor Medisch specialistische zorg 2010. De prijzen in het b-segment stegen in 2008-2009 met 1,5 procent, terwijl die in het a-segment in dezelfde periode met 2,6 procent zijn gestegen. De omzetten zijn in 2007-2008 met gemiddeld 3 procent gestegen. Over 2009-2010 kan de NZa geen definitieve uitspraken doen, omdat nog niet alle gegevens bekend zijn. De voorlopige prognose wijst op een omzetstijging van 1,2 procent.

Positieve effecten

De NZa verwacht positieve effecten van een uitbreiding van het b-segment, omdat gelijksoortige behandelingen dan in hetzelfde segment vallen. Als dat niet zo is, kunnen financiële prikkels een rol spelen bij de keuze voor een behandeling. De NZa wijst verder op het belang van gelijktijdige vereenvoudiging van de dbc-bekostiging DOT, dbc’s op weg naar transparantie. Als het terugbrengen van het aantal dbc’s van 30.000 naar 3.000 wordt uitgesteld, zijn de invoeringskosten hoger.

Opsteker voor Klink

Het advies is een opsteker voor minister Klink. Het NZa-advies was voor de PvdA een voorwaarde om verder te gaan met de invoering van de prestatiebekostiging. De PvdA heeft zich na de val van het kabinet echter uitgesproken tegen Klinks plannen. Klink verklaart in een interview met de Volkskrant dat invoering van zijn plannen onontkoombaar is. Anders zijn ingrepen in het basispakket of het verhogen van het eigen risico onafwendbaar. De vaste Kamercommissie van VWS bepaalt deze week welke onderwerpen controversieel zijn. Volgende week moet een plenair debat daarover uitsluitsel geven. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

NZa: zorgkantoren helpen consument niet

NZa: volledige prestatiebekostiging curatieve GGZ in 2011

Klink: Plafond op prestatiebekostiging

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Helemaal mee eens! Laten we aandeelhouderschap en winst scheiden van het B-segment en DOT. (De PvdA gooit dit op één hoop). De resultaten zijn goed, de verwachting nog beter en het oude budgetsysteem werkt gewoon niet meer. Eindelijk over op DOT. We moeten door!

  2. Lees alle reacties
  3. Kijkend naar de positieve effecten van uitbreiding van het B-segment ,lijkt het mij zinvol om geheel over te stappen . Het DOT ( van 30.000 nr 3.000 DBC ) altijd een groot voorstander van geweest. Nu gaan DOEN ! In NL willen we van alles , maar als het tot Besluitvorming komt ,wordt het vooruitschuiven naar een volgend Kabinet. Wel ” makkelijk ” voor de Politiek !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.