Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NZa: ‘Laat gespecialiseerde verpleegkundigen dbc’s openen’

Mark van Dorresteijn
Bepaalde gespecialiseerde verpleegkundigen moeten de bevoegdheid krijgen om dbc’s te openen. Dat is een van de adviezen van de NZa om taken van medisch specialisten over te dragen aan gespecialiseerde verpleegkundigen.
NZa: ‘Laat gespecialiseerde verpleegkundigen dbc’s openen’

Minister Schippers vroeg de NZa welke financiële belemmeringen er zijn om taken van medisch specialisten in ziekenhuizen en de ggz over te dragen aan gespecialiseerde verpleegkundigen, zoals de physician assistant en de verpleegkundig specialist.

Dbc’s

De NZa ziet dat er binnen de ggz geen belemmeringen zijn. Binnen de ziekenhuis zijn er echter drie belemmeringen, waarvan de autoriteit aanraadt om op twee daarvan actie te ondernemen. Eerste punt is dat enkel medisch specialisten bevoegd zijn tot het openen van dbc’s. De NZa adviseert daarom om de lijst van zorgverleners die een dbc mogen openen, wordt uitgebreid. Hierdoor kan er op kleine schaal in een gecontroleerde omgeving bekekenw worden wat de gevolgen zijn. Bij positieve resultaten kan besloten worden om de voorwaarde dat enkel specialisten dbc’s mogen openen geheel los te laten.

Registratie

Polibezoeken mogen momenteel alleen geregistreerd worden als de specialist de patiënt heeft gezien. De autoriteit verwacht dat het niet altijd noodzakelijk is dat de specialist aanwezig is. Bovendien is de specialist al verantwoordelijk voor het gehele traject. De NZa adviseert daarom om de verplichting tot een face-to-face contact met een specialist te vervangen door een face-to-face contact met iedere BIG-geregistreerde zorgverlener.

Honorariumdeel naar kostendeel

In ziekenhuizen wordt er binnen er tarieven onderscheid gemaakt tussen het kostendeel en het honorariumdeel, waarbij kostendeel gemaximeerd is. Hierdoor is het niet mogelijk om bij taakherschikking de kosten voor de specialist te verschuiven naar het kostendeel. Vanwege het traject om in 2015 tot integrale tarieven te komen, adviseert de NZa om op dit gebied geen actie te ondernemen. Zodra deze integrale prestaties en tarieven van kracht zijn bestaat deze financiële belemmering namelijk niet meer. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

NZa – Advies Taakherschikking (PDF)

1 REACTIE

  1. Gelet op het feit dat op bovenstaand stuk nog geen reactie is gevolgd doet mij de diagnose stellen dat voor de betreffende stukjesschrijver vooral een cursus “”begrijpelijk Nederlands schrijven “” een aanrader is ,maar dat zal wel op diens of dier onbegrip stuiten. Hopelijk kan een neerlandicus het stukje kunnen verklaren en duiden>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.