Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NZa negatief over fusie AMC en VUmc

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
ACM overrulet NZa en IGZ. Hoewel NZa in een zienswijze negatief oordeelt over een fusie tussen de Amsterdamse universitaire ziekenhuizen en ook de IGZ allerminst overtuigd is, geeft de ACM toch toestemming voor de fusie.

Dat blijkt uit het vandaag vrij gegeven fusiebesluit.

NZa negatief

Op basis van een nieuwe zienswijze van 24 augustus 2017 is de NZa er niet van overtuigd dat de publieke belangen zijn gediend met een fusie tussen AMC en VUmc. De NZa merkt op dat er na de fusie een ontzettend grote en zeer complexe zorginstelling ontstaat. Als gevolg hiervan ziet de NZa risico’s voor de publieke belangen betaalbaarheid en kwaliteit. De bestuurbaarheid kan in gevaar komen en daarmee de kwaliteit van zorg. Uit eigen berekeningen van de NZa blijkt dat de prijzen voor de zorg met zeker 15 procent kunnen stijgen. ‘De eventuele macht van partijen op de markt voor non-concurrentiële zorg zou kunnen toenemen waardoor de positie van partijen ten aanzien van concurrentiële zorg kan worden versterkt. Dit kan resulteren in lagere kwaliteit en/of in hogere prijzen voor ziekenhuiszorg waar wel op wordt geconcurreerd.’

IGZ ziet risico’s

Ook de IGZ ziet risico’s voor de patiëntveiligheid maar wil geen officiële zienswijze afgeven omdat het aan informatie ontbreekt. ‘Op dit moment beschikt de IGZ niet over informatie of instrumenten waarmee met zekerheid is vast te stellen dat de fusie leidt tot negatieve gevolgen voor de kwaliteit en veiligheid van zorg.’ De IGZ merkt op dat een fusieproces van zorginstellingen per definitie risico’s voor onder meer kwaliteit en veiligheid van zorg in zich draagt. De IGZ laat weten dit fusieproces intensief te volgen.

ACM toch positief

De ACM concludeert echter dat de fusie toch mag doorgaan, want op het gebied van mededinging is er geen probleem. De risico’s die de NZa ziet op het gebied van bestuurbaarheid en de mogelijke risico’s voor de patiëntveiligheid ‘vallen echter niet binnen de reikwijdte van de mededingingstoets en kunnen dan ook niet door de ACM worden geadresseerd.’

Concurrentie

Op dit moment ondervinden beide academische ziekenhuizen volgens de ACM voldoende concurrentie van elkaar en van andere ziekenhuizen. Samen behalen AMC en VUmc een marktaandeel van 30 tot 40 procent. Er blijven voor patiënten en zorgverzekeraars in de regio voldoende andere reële alternatieven over, zo stelt de ACM, zoals het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Uit het onderzoek blijkt niet dat er een verschil is in imago tussen een UMC en een ander ziekenhuis dat topzorg aanbiedt of dat er sprake zou zijn van grote capaciteitsbelemmeringen bij de alternatieven.

Zorgverzekeraars

Zilveren Kruis, VGZ en Zorg en Zekerheid geven aan dat hun onderhandelingspositie ten opzichte van partijen door de fusie zal verslechteren. Zij achten het ultieme machtsmiddel dat zij hebben om een deel van de verzekerden bij een ander ziekenhuis onder te brengen van belang in de onderhandelingen. Die optie valt na de fusie weg waardoor AMC en VUmc een nog dominantere positie krijgen. Zilveren Kruis merkt op dat de ziekenhuizen na de fusie hun nummer één zorgleverancier worden en dat dit de afhankelijkheid groter maakt. Zilveren Kruis verwacht dat zij een nog sterker blok gaan vormen. CZ en Menzis geven aan dat het effect van de fusie voor de onderhandelingspositie minimaal is. Zij zien ook op dit moment al niet de voordelen van selectief inkopen.

1 REACTIE

 1. [quote]
  De ACM concludeert echter dat de fusie toch mag doorgaan, want op het gebied van mededinging is er geen probleem. De risico’s die de NZa ziet op het gebied van bestuurbaarheid en de mogelijke risico’s voor de patiëntveiligheid ‘vallen echter niet binnen de reikwijdte van de mededingingstoets en kunnen dan ook niet door de ACM worden geadresseerd.’
  [/quote]
  Dus de ACM is op twee belangrijke punten incompetent en toch overrulet ze de NZa? Dat is nogal een systeemfout. Er lezen hopelijk ook mensen van het minVWS of parlementsleden mee om dit te corrigeren, door voor ziekenhuisfusies het akkoord van alle drie partijen te verlangen: ACM, NZa en IGz. En als men dat teveel partijen vindt, zouden naar mijn mening de NZa en IGz erover moeten gaan. Niet een incompetente(re) ACM.

  [quote]
  CZ en Menzis geven aan dat het effect van de fusie voor de onderhandelingspositie minimaal is. Zij zien ook op dit moment al niet de voordelen van selectief inkopen.
  [/quote]
  Ik vraag me sterk af waarom ze dat niet zien. Als dat is omdat ze denken dat de kwaliteit van ziekenhuiszorg niet goed te bepalen is, worden ze bij deze uitgenodigd op https://gezondezorg.org/assessmentwerkwijze. Het assessment betreft zoveel mogelijk de zorguitkomsten. Met als bijkomend voordeel dat de bijna unaniem aangenomen Tweede Kamermotie betreffende uitkomstfinanciering per uiterlijk 2020 uitgevoerd kan gaan worden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.