Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: ‘Nog 145 miljoen openstaande vorderingen voor AWBZ-pgb’s’

Redacteur Zorgvisie
Er staan nog voor 145 miljoen euro aan vorderingen voor pgb’s open uit het AWBZ-tijdperk. Dat blijkt uit een rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), dat minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De zorgautoriteit verwacht dat een deel van de openstaande bedragen niet zal kunnen worden geïnd.
Tarieven wijk
Foto: AdobeStock

De NZa deed onderzoek naar de openstaande vorderingen bij persoonsgebonden budgetten en gaf daarbij aan hoeveel geld er op 30 september 2017 nog moest worden geïnd. Met de invoering van de Wlz kwam er een einde aan de verstrekking van AWBZ-pgb’s, daardoor is het bedrag aan openstaande vorderingen de afgelopen jaren gedaald, zo blijkt uit het rapport. Ook zijn er de afgelopen jaren nog betalingen gedaan en zijn oninbare vorderingen afgeboekt. Daardoor daalde het bedrag van de totale openstaande vorderingen van ruim 203 miljoen in 2015 naar iets meer dan 145 miljoen in september 2017.

Vorderingen niet innen

Zorgkantoren hebben bij de NZa aangegeven dat het aantal betalingen dat nog wordt gedaan, is teruggelopen, dus dat de afname vooral samenhangt met de afboeking van openstaande vorderingen. ‘De NZa verwacht dat gezien de lage verhaalbaarheid van de vorderingen en de toenemende ouderdom, de nog openstaande bedragen niet volledig geïnd kunnen worden en (grote) afboekingen noodzakelijk zullen zijn’, schrijft De Jonge in zijn brief aan de Tweede Kamer. In 2017 was ruim de helft van de openstaande vorderingen meer dan drie jaar oud, terwijl 4 procent minder dan een jaar oud was. Het gemiddelde openstaande bedrag per budgethouder ligt op meer dan 10.000 euro.

Vorderingen Wlz-pgb

Ook in de Wlz zijn er nog onbetaalde bedragen, meldt De Jonge naar aanleiding van het NZa-rapport. ‘De openstaande vorderingen pgb-Wlz zijn toegenomen. Op de peildatum stond een bedrag van circa 1 miljoen euro open. De NZa meldt daarbij dat een aantal zorgkantoren heeft aangegeven dat deze gegevens niet volledig zijn, zowel in omvang als in aantallen’, schrijft de minister, die ook ingaat op fraude met pgb’s. ‘Tijdens de laatste jaren van de AWBZ zijn er maatregelen genomen om fraude met het pgb tegen te gaan. Zo werd het pgb niet meer op rekening van de budgethouder zelf gestort, maar op een aparte rekening, is het bewustekeuzegesprek ingevoerd en vinden er huisbezoeken plaats’, legt hij in de brief uit. Bij de invoering van de Wlz werden daar nog extra maatregelen aan toegevoegd, bijvoorbeeld nieuwe weigeringsgronden, een budgetplan en het trekkingsrecht.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.