Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa: Patstelling dreigt bij inkoop op kwaliteit in eerste lijn

Redacteur Zorgvisie
Kostenbeheersing is te belangrijk voor zorgverzekeraars bij de inkoop van eerstelijnszorg. Ze kopen vooral in op basis van kosten en tarieven en niet op kwaliteit van zorg. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op basis van de eerste marktscan eerstelijnszorg.
Patstelling-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

De NZa vreest dat de focus op kostenbeheersing tegelijkertijd een uitholling van de kwaliteit oplevert om de kosten te drukken. Tegelijkertijd stelt de autoriteit dat zorgaanbieders meer inzicht moeten geven in de kwaliteit van zorg die zij leveren en de ontwikkeling van richtlijnen. ‘De zorgverzekeraar kan hier dan ook beter op gaan inkopen. Verzekeraars willen niet op de stoel van de behandelaar gaan zitten en hebben daarom op dit gebied een terugtrekkende beweging gemaakt’, schrijft de NZa. ‘Anderzijds komen zorgaanbieders niet snel genoeg over de brug. Als deze situatie niet verandert, dreigt er een patstelling.’ Volgens de NZa moeten zowel zorgaanbieders als –verzekeraars meer openheid geven zodat er wederzijds vertrouwen kan ontstaan. De autoriteit is bereid om de regelgeving zodanig aan te passen dat dit voor beide partijen mogelijk wordt.

Samenwerking in de eerste lijn
Maar niet alleen kwaliteit is een belangrijk onderwerp in de marktscan, ook samenwerkingsverbanden komen aan de orde. Volgens de NZa wordt multidisciplinaire samenwerking steeds belangrijker omdat de groep mensen die zorg nodig hebben uit meerdere disciplines steeds groter wordt. Maar brancheorganisaties merken dat pogingen tot samenwerking tussen zorgaanbieders en verzekeraars niet altijd goed uitpakken. Bovendien vinden ze de regelgeving en tariefstructuur van de NZa soms belemmerend. Reden voor de zorgautoriteit om de regelgeving opnieuw te bekijken en waar nodig aan te passen, blijkt uit een persbericht. Daarbij zal er ook meer ruimte komen voor de verschillende partijen om nieuwe ideeën in de praktijk te testen, voordat de bestaande bekostiging wordt aangepast.

Cijfers over de eerste lijn
Van alle uitgaven aan de zorg in het basispakket gaat 30 procent naar de eerstelijnszorg, meldt de NZa. De afgelopen jaren zijn die kosten bovendien flink gestegen. Waar in 2012 nog 8,8 miljard euro naar de eerste lijn ging, was dit in 2015 12,7 miljard euro. Die stijging wordt volgens de zorgautoriteit vooral veroorzaakt door de invoering van basis ggz en de overheveling van de wijkverpleging.

Dossier Zorginkoop Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.